„Спасяването на Пирин“- мисията невъзможна. Камбитов очерта пътя към изпадане в долните групи

Само преди седмица- две на футболен мач на любимия „Пирин“ феновете закачиха транспарант с послание към кмета Камбитов. Днес на сесията на Общински съвет стана ясно, че финансовото положение на отбора е много лошо и за първи път кметът каза, че вероятно ще премине в „Б“ група, защото издръжката му е невъзможна за общината.

С 22 гласа „За“ , 5 „против“ и 8 „въздържали се“ ОбС-Благоевград даде 350 хил.лева за ОФК Пирин, за да завърши поне този сезон в група „А“.

Предложението предизвика сериозна полемика и бурен дебат сред парламентаристите. Гергана Янчева от БСП, попита какво налага да се отпускат парите и защо те постоянно не достигат, тя подчерта,от друга страна от средства се нуждае и драматичния театър, но за него няма. Тя определи предложението като не мотивирано.
Кметът Атанас Камбитов обясни, че дефицитът на отбора е сериозен. Два месеца възнагражденията на футболистите не са изплащани. „Може да се отнеме лицензът и мъжкият и детско-юношеският отбор отиват по дяволите.“ , коментира Камбитов, определяйки действието като спасителен план.

Което ни връща във времето назад, когато кметът отново говореше за спасяването на „Пирин“. През месец юни, с ентусиазъм местните медии определиха кмета за „Спасителят на Пирин“, тогава се обясни, че бюджетът на ОФК Пирин за предстоящото първенство е осигурен. Твърдеше се още, че отборът ще стартира нормално спортно-състезателния сезон 2017-18. За това гарантира кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, който на среща с футболистите и ръководството на клуба тогава, потвърди осигурен бюджет за отбора и предстоящото му участие във второто издание на Първа лига.
„ОФК Пирин ще разчита на същия бюджет, с който клуба разполагаше и през последните няколко години, като от общинската хазна се очакват постоянните 700 000 лева, а останалите постъпления от реклама и телевизионни права ще са в интервал между 300 – 500 000 лв.“, твърдеше се само преди няколко месеца. По същото време се каза и, че оставащите и нужни средства от близо милион лева ще бъдат осигурени от кмета Камбитов.

Пак през юни, кметът поиска и съкращения в „Пирин“ на някои длъжности, без които пак може отборът да функционира нормално. Поиска и ежемесечен отчет за състоянието на отбора от Венко Попов. От тогава до днес, на нито една сесия на ОбС-Благоевград не чухме за подобен отчет, както и за съкращения на длъжности.

Към днешна дата, обаче нещата не са много по различни, . И днес Венко Попов отново се появи, но не за да даде отчет за разходите или да каже нещо по въпроса за съкращенията, които не се случиха, а за да защити тезата за поисканите нови 350 000 лв. за отбора.

Различното е в новата теза на кмета Камбитов, той за първи път призна, че няма как да се издържа отбора до безкрай. Този път, той заяви желание да се даде възможност на „Пирин“ да приключи сезон и след това да отиде в „Б“ група. Нещо, което бе неизбежно и рано или късно щеше да се случи, при така създадената ситуация.

„Пирин“ е религия в Благоевград, както отбеляза и Гергана Янчева, но последните години около отбора се завъртяха доста спорни фигури, които според мен повлияха на стабилността му.
Не ясни обстоятелства и хора без длъжности се опитваха да „диктуват“ политиката на отбора и със сигурност попречиха на равитието му до голяма степен.

Не мога да бъда сигурна, но един случайно дочут телефонен разговор, по време на почивката на днешната сесия, ме наведе на мисълта, че отново се налива от пусто в празно. Общинският съветник Христо Ковачки, оживено обясняваше на някого, че “ няма проблем“, „гласувано е и е прието“, заяви доволен и, че “ всичко е минало нормално“….. Това се случва минути след гласуването за 350 000 лв. Възможно е Ковачки да милее истински за отбора и да споделя с приятел по телефона, че се радва за така развилата се ситуация и, че „Пирин“ остава в „А“ група….поне за сега. Възможно е и друго, този разговор да е отчет пред някой от онези, неясните фигури с неясните длъжности в клуба, които могат да са спокойни, че поне още няколко месеца ще има и те как да преживяват.

Жалко е, че емблемата на спортен Благоевград, отново тръгва обратно… Жалко е, че в определени моменти назовавахме имената на „спасителите“ на „Пирин“, а днес си мълчим и не казваме имената на тези, които го доведоха до тук.
Някой казва, че положението е хронология на една предизвестена смърт, но то е и историята на един безконтролно съсипан отбор, а виновните няма да понесат отговорност, те ще продължат да карат скъпите си коли, да живеят охолно / е, не както до сега, но все пак/, а Благоевград ще си спомня с умиление за добрите дни на емблематичния „Пирин“.

Comments

comments

About Мариета Димитрова

Мариета Димитрова е главен редактор и собственик на информационна агенция Blagoevgrad News, работи и като репортер-кореспондент на "Господари на ефира". Бивш автор и водещ на сутрешно предаване по Регионална телевизия Око. Член на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

640-420-dreger

Пиян шофьор падна в гоцеделчевската река

58-годишен мъж от Гоце Делчев е леко пострадал с охлузни рани на главата, след като, ...