7 април – Международен ден на здравето

146000928617709

Днес отбелязваме Международния ден на здравето. На тази дата празнуват лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването. 7 април е обявен за Ден на здравето още през далечната 1948 г. От 1964 г. тази дата започва да се отбелязва и у нас като деня на здравния работник.

За Световния ден на здравето през 2018 г., Световната здравна организация/СЗО/ призовава световните лидери да предприемат конкретни стъпки за преминаване към универсален достъп до здравеопазване (УДЗ). Това означава да се гарантира, че всички, навсякъде могат да имат достъп до качествени здравни услуги, без да са изправени пред финансови затруднения, както е посочено в Целите за устойчиво развитие, договорени през 2015 г.

Когато здравните системи не осигуряват адекватна финансова защита, хората са принудени да избират между здравни грижи и други основни нужди. Това подкопава достъпа до услуги, намалява здравния статус, задълбочава бедността и изостря неравенствата.

В Европейския регион на СЗО някои страни се справят добре с постигането на целите на УДЗ, но всички те могат да се справят по-добре, за да осигурят финансова защита, особено за по-бедните хора. Нов анализ установява, че домакинствата в най-бедната пета от населението имат най-голяма вероятност да претърпят катастрофални разходи за здравеопазване, често поради плащания за лекарства. Също така те най-вероятно ще се откажат или ще забавят търсенето на грижи поради разходи и други бариери за достъп.

През следващите месеци СЗО / Европа ще публикува поредица от отделни доклади за финансова защита в 25 страни. Конкретният контекст в тези доклади генерира доказателства, които политиците могат да използват, за да гарантират, че плащанията от пациентите не изтласкват хората в бедност.

Comments

comments