60-годишен юбилей чества Историческият музей в Разлог

DSC09497

Кръгла маса по повод 60-годишния юбилей на Исторически музей-гр. Разлог се организира от Община Разлог, Македонски научен институт, Общобългарски комитет „Васил Левски“ и Исторически музей – Разлог. Доклади изнесоха председателят на кръглата маса доц. Д-р Александър Гребенаров- председател на Македонския научен институт, д-р Георги Тренчев-директор на НУ „Яне Сандански“, проф. д. ист. н. Светлозар Елдъров- Институт за балканистика с център по тракология при БАН, проф. д-р Стоянка Кендерова, д-р Елена Чалгънова и др. Кръглата маса бе открита от директорът на Исторически музей-гр. Разлог Христина Манова и е посветена на 60 години от създаването на музея, 180 г. от рождението на Васил Левски и 105 г. от Освобождението на Разлог.

На събитието присъстваха и музейни работници от РИМ-Благоевград, общественици, историци, както и внук на известната Райна Каназирева от Разлог-сестра на братя Каназиреви и ушила знамето за Илинденско-Преображенстото въстание в Разлог.

Поздрави отправиха председателят на Общински съвет-Разлог д-р Мария Копанарова и Венцислав Гърменов-зам.-кмет по социалните дейности в Община Разлог.

Идеята на организаторите на събитието е то да се превърне в ежегодна научна конференция, с цел популяризиране на историята на Разлог и насърчаване на изследванията в района.

Comments

comments