28 години от падането на Берлинската стена

стена1

 

Берлинчани отбелязаха 28 години от събарянето на Берлинската стена на 9 ноевмри 1989 година. Хиляди души се събраха при Брандербургската врата, символ на Берлин, до който минава „стената на позора“, издигната през 1961 г., за да отпразнуват историческото събитие. Падането на стената слага край на разделението на Германия и дава началото на рухването на „Желязната завеса“, разделяща Западна и Източна Европа в продължение на 44 години.

Берлинската стена е построена за една нощ на 12 август 1961 г., за да разделя комунистически Източен Берлин от Западен Берлин и първоначално е под формата на бодлива тел, преди да се превърне в укрепена стена, висока над 3 метра. Хората, живеещи в комунистическа ГДР, се събуждат на 13-и август, за да открият, че са разделени от приятели, роднини и колеги на запад, припомня БГНЕС. Завършената стена се състои от 106-километрова част от бетон, още 66 км бодлива тел и над 300 наблюдателни кули.

Берлинската стена обгражда всички граждани на Западен Берлин, заобиколен от комунистическа ГДР. До 1949 г. Германия е разделена на две отделни страни Федерална република Германия (Западна Германия), управлявана от Съюзниците, и Германска демократична република (Източна Германия), управлявана от СССР, и въпреки че Берлин е в Източна Германия като столица тя също е разделена между Великобритания, Франция, САЩ и СССР. Берлинската стена е начинът ГДР да попречи на гражданите си да бягат на запад.

Стената разделя приятели и роднини, а много хора и от двете страни губят работата и препитанието си, ако се окажат от грешната и част. Смята се, че за 28-годишното й съществуване до 200 души са загинали в опит да я преминат. По време на съществуването на Стената жителите на Източен Берлин стават все по-гневни, че просперитетът и свободата от другата страна на границата са им отказани и след революциите срещу СССР в други страни те започват да искат свободно преминаване на запад.

Протестите достигат кулминацията си в нощта на 9 ноември 1989 г., когато объркани охранители отварят вратите към 22,45 ч. Това става след като говорителят на Комунистическата партия в Източен Берлин Гюнтер Шабовски е обявил по-рано същата вечер, че преминаването ще бъде позволено незабавно. Макар че протестиращите започват да разрушават части от Стената още през нощта, официалното й унищожаване е предприето едва през лятото на 1990 г.

Comments

comments