24 май става официален празник в Сърбия

item_itemkm

За пръв път тази година 24 май ще бъде отбелязан в Сърбия.Това каза пред журналисти Никола Селакович, генерален секретар на президента Александър Вучич. Той и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха венци пред паметника на равноапостолите в Белград.

Селакович обясни, че по инициатива на президента Вучич, подкрепена от министерството на културата и информирането, тази година ще бъде предложен проектозакон, с който 24 май от следващата година да бъде включен в списъка на официалните празници. Така, по думите му, Сърбия ще се нареди сред останалите славянски страни, които отбелязват датата като свой държавен празник.

„Светите братя Кирил и Методий в Сърбия са символ на славянската писменост, но наистина досега не сме отбелязвали празника по начина, по който го честват останалите славянски народи, защото празнуваме Свети Сава като свой най-голям национален просветител“, обясни генералният секретар на сръбския президент..

„Това е особен знак, че ще можем вече да празнуваме 24 май заедно със своите сръбски приятели, със сръбския народ, от догодина разбрахме, че ще и неработен ден“, на свой ред коментира Илияна Йотова. „Сигурна съм, че на 24 май тук ще има много големи празници, много е хубава новината, че оттук нататък 24 май ще бъде на обща дата“, подчерта тя.

Вицепрезидентът добави, че е чула висока оценка за българското европредседателство и срещата на върха ЕС-Западни Балкани и форумът има добър отзвук в Сърбия.

Comments

comments