Васил Новоселски: Сградата на читалището и библиотеките в града се рушат. Общината все още не ни връща кафе-клуба, въпреки решенията на съда

65279281_354000265282837_2140913271455088640_n

Повече от 30 г. читалище „Никола Вапцаров“, което е най-старият културен институт в Благоевград чака обновяване. В нея няма отопление, а освен това не отговаря и на изискванията за пожарна безопасност. Въпреки това там развиват дейността си 15 състава с над 500 участници.

За съжаление към днешна дата сградата се руши, рушат се и сградите на библиотеките, където се съхраняват над 140 000 библиотечни редици, каза на днешната сесия на ОбС-Благоевград, Васил Новоселски.

„Средствата от субсидиите не ни достигат. Кмета от 3 години обещава, че ще има ремонт. Пролетта, есента…вече и аз не знам кога ще се случи“, допълни Новоселски.

Той засегна отново и темата с кафето в сградата на читалището. Казусът там е от години и решение не се намира, по незнайни причини. Според председателя на читалището Васил Новоселски единствените приходи, на които е разчитал, са идвали от малък кафе – клуб. Преди три години обаче той бе отнет в полза на местната общинска администрация въпреки решение на Върховния административен съд.

Спорът за обекта, намиращ се в сградата на читалището, който е публична общинска собственост, възникна след решение на Общинския съвет в Благоевград от 25 април 2014 г. Според него за имота трябваше да бъде проведен търг за отдаване под наем, след което кафе – клубът да бъде иззет по административен ред.

Още тогава Васил Новоселски отправи предупреждение към кмета на Благоевград Атанас Камбитов, че тези действия са незаконосъобразни като се позова на Закона за Народните читалища, който им осигурява особена защита. Въпреки това кафе-клубът бе отнет и обявен на търг.

Кметът Камбитов се ядоса и заяви, че като ще си казват нещата „право куме в очи“, Новоселски да каже как хората от Читалището , щели да останат без заплати, защото изпуснали срока за субсидиите, както и, че общината е помогнала, за да се избегнат проблемите.

Comments

comments