Съвместна изложба на Ан Дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова в Американския университет в България

American University in Bulgaria (photo - AUBG) 1024

Експозицията „Пробуждането на природата“ се открива на 12 октомври  

 

Четвъртата съвместна изложба „Пробуждането на природата“, дело на Ан дьо Колбер-Христофоров от Франция и българката Елена Панайотова, ще бъде открита на 12 октомври от 18:00 ч. в Студентски център „Америка за България“ на Американския университет в България (АУБ). Общата експозиция е съставена от живопис, рисунки, гоблени, както и картини на географски карти на Елена Панайотова. Творбите са в стиловете магически реализъм и авангард. Сред присъстващите ще бъдат членове на Настоятелството на висшето училище, двете художнички, а г-жа дьо Колбер-Христофоров ще бъде придружена от съпруга си, световноизвестния гастроентеролог проф. Боян Христофоров

От ръководството на университета се надяват повече жители и гости на Благоевград да посетят изложбата. Според вр.и.д. президент на АУБ д-р Дейвид Еванс „произведенията на Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова се преплитат по удивителен начин. Творбите им са толкова различни, но се съчетават и допълват, представяйки ни реалността през погледа на двете художнички. Нашият университет участва активно в културния живот на града и бих искал да поканя всички, независимо дали имат изявен интерес към изобразителното изкуство, или не, да посетят тази впечатляваща изложба“, каза д-р Еванс.

Ан дьо Колбер-Христофоров е удостоена с редица престижни френски и международни награди, включително златен медал от Международния салон в Рим и наградата на парижката фондация „Бернхайм“. Характерно за нейното творчество са изразяването на дълбока чувствителност, съчетана с многоцветност. Стилът й превъплъщава живописния Прованс, откъдето е самата тя. Произходът ѝ е от известната френска фамилия Колбер – Жан-Батист Колбер е бил министър на крал Луи ХIV. Нейни картини са били показвани и преди в България.

Българската художничка Елена Панайотова има повече от 25 изложби в България и чужбина. Творчеството ѝ е предимно графика, инсталация и живопис. Тя е сред нашите най-изявени авангардисти. Водеща тема в творбите ѝ е личността в съвременното общество. Работите й се отличават с изключителна искреност, провокираща публиката към дълбок размисъл. В други случаи искреността ѝ внушава детинско учудване.

Изложбата може да бъде разгледана на третия етаж на Студентски център „Америка за България“ на АУБ до началото на ноември.

Comments

comments