120 години от рождението на Сергей Айзенщайн

Днес Google са настроени на кинематографична вълна и припомнят на всички нас с новата драскулка на страницата си за личността на легендарния съветски кинорежисьор, Сергей Айзенщайн. Компанията отбелязва днес 120-години от рождението на един от най-запомнящите се артисти на изминалия век с днешното атрактивно лого на началната си страница.

sergei-eisensteins-120th-birthday-5380775741489152-2xa

120 години от рождението на Сергей Айзенщайн

Иновативните техники на Сергей Айзенщайн му спечелват прозвището „бащата на монтажа“. Нито един друг артист преди него не се е замислял за редактирането на кадрите в толкова бърза последователност. Той изобретява няколко уникални техники, с които развива до съвършенство тази идея и продължават да намират масово приложение във филмовата индустрия.

1180x557Sergei_Eisenstein-compressor

Ето и най-интересните факти, които трябва да знаете за Сергей Айзенщайн:

1. Филмовите техники на революционни творби като „Броненосецът Потьомкин“ (1925) и „Александър Невски“ (1938) остават за десетилетия трайна следа в развитието на цялата индустрия. Динамиката и прецизността на кадрите на Айзенщайн и до днес са пример за създаването на качествени визуални продукции.

unknown64

2. Aйзенщайн получава уникалната възможност да заснеме собствен филм в САЩ за Paramount Pictures през април 1930г. с първоначален бюджет от $100 хил. Специфичните му филмови идеи не се харесват на продуцентите, но се превръщат в ценен за него опит, който използва в бъдещите си творби.

cameraman(1)

3. Психологични проблеми дори го вкарват в специална клиника в Кисловодск през 1933г. След като излиза от нея става преподавател във филмовото училище в Москва, където среща любовта на живота си – Вера Аташева, която е известна режисьорка и писателка.

4. Въпреки консервативния социалистически режим, дори диктатор като Сталин харесва филмите на Айзенщайн и най-вече първата част на трилогията „Иван Грозни“. В нея се разказва историята на руския цар Иван IV, който е представен като национален герой.

5. Сергей Айзенщай остава в историята и заради несравнимите си публицистични изследвания, сред които е и „Монтажът”. В него той обобщава опитът, натрупан през годините на нямото кино, с който се анализират новите възможности, които предлага появата на звука и на цвета. Преди всичко това е изключителен теоретичен труд за същността на самото изкуство.

6. Сергей Айзенщайн си отива от този свят заради сърдечен удар на 11-ти февруари 1948г. по време на снимките на „Иван Грозни, трета част“. Погребан е с почести в Москва и до днес името му има своето златно място в историята на киното.

Източник: digital.bg

Comments

comments