11 причини да променим училищната стая

slide4

 

 

Интериорът и физическата среда  на класната стая имат силно влияние при общуването между учениците и учителите. Според научен труд на доктор Свилена Балабанова от подредбата на класната стая зависи успешното невербално общуване. Психолози напомнят, че училищната среда се дели на физическа и психическа.

Физическата среда трябва да е безопасна и комфортна за учениците, за да може да се постигат по-големи резултати не само в образователният процес, но и в личностното развитие.

Психическата среда влияе на емоциите и възприятията на учителите и на учениците в процеса на общуване и запаметяване.

Училищното обзавеждане има основно влияние както над физическата, така и над психическата среда. Подредбата в класната стая има един от най-значимите ефекти върху взаимоотношенията.

Когато има проблеми в общуването, независимо дали са между съученици или учител – ученик, един действащ метод е да се потърси помощ в интериора на училищната стая.

Разбира се, най-добре е да бъде обновено училищното обзавеждане с ново, за да се постигне удобство, комфорт и усещане за чистота. Но дори и едно разместване би било крачка напред в подобряването на обстановката и респективно – отношенията и ефективността на учебния процес.

Добрата обстановка и подходящите училищни чинове и столове провокират децата към сътрудничество, работа в екип, усещане за едно цяло, а това води до минимални и краткотрайни проблеми, а не до системни и задълбочаващи се конфликтни отношения между съученици или учители – ученици. Комфортът от училищния чин и възможността на неприкосновено лично пространство дава сигурност и спокойствие на учениците. Често ученикът се привързва към своя чин, което влияе благоприятно за емоционалното му самоусещане, че е на точното място. Но ако чинът е стар, счупен, надраскан, твърде голям или малък за него, то това води до дискомфорт, който неминуемо влияе на учебната ефективност.

Учениците трябва да се чувстват добре и спокойни, когато учителят застане до тях. Много е важно да не се забравя, че учениците автоматично се изключват от учебния процес, ако не виждат и не чуват добре своя учител. Поради тази причина учителят трябва да размести чиновете така, че да се съобрази с индивидуалните възможности и особености на децата. В стаята трябва да има достатъчно свободно пространство, за да може учителят да се движи, без да притеснява учениците си с твърде голяма близост.

Според американския психолог Курт Левин, обзавеждането на училищната стая има пряко и силно взаимодействие върху резултатите от учебната дейност, индивидуалните характеристики на учениците и поведението им. Но не на последно място обстановката има силно влияние върху междуличностните отношения. Подредбата на класната стая трябва да е такава, че да дава възможност на учителя да взаимодейства с всички ученици като с равни, като група. А не само с тези на първите чинове. Това означава, че е нужно достатъчно пространство, за да може учителят да обхожда всички чинове, без да нарушава личното пространство на учениците. Решението е училищното обзавеждане да е с форми и размери, които да не заемат излишно място в класната стая.

Неподходящата подредба и видът на училищните мебели не само причиняват ненужни бариери в общуването, но и пречат на усвояването на учебния материал, независимо от това колко е добър учителят.

Когато чиновете или масите са подредени един зад друг, това неминуемо значи, че учениците виждат гърбовете на съучениците си. Учителят трябва да помисли как да промени интериора, за да стимулира диалогичното общуване. Едно ефективно решение е да се направят училищни мебели по поръчка. Само така ще може да се подходи индивидуално за размери, форми, цветове. Целта е да се осигури повече пространство за движение. А използването на мобилни мебели от леки конструкции и материал позволява оформянето на временни подредби и кътове според учебната цел. Когато мебелите са съобразени с големината на стаята и възрастта на учениците, ще могат да се преподреждат така, че да се постигат импровизирани кътове за колективна работа или отделянето на всеки ученик, ако са закупени едноместни училищни чинове, при индивидуална задача. Такава динамика и гъвкавост на обзавеждането в училищните стаи стимулира инициативата и импровизацията. По този начин училищната стая е не само помещение, а се превръща в пособие, което помага на учебната дейност и лесното усвояване на материала.

Ето и най-важните 11 изисквания, с които педагозите трябва да се  съобразят, за да променят училищната стая:

1. Училищните чинове трябва да са подредени така, че вниманието на учениците да е насочено към учителя.

2. Да се осигури добра видимост на всеки ученик към училищната дъска.

3. Тези части от стаята, в които се концентрират най-много движения, трябва да са просторни и свободни

4. Учителят трябва винаги да може да вижда всички ученици, както и да може да се придвижва лесно между тях, за да общува.

5. Трябва да се постига такава атмосфера, че учителят винаги да е център на внимание, но това да се постига по естествен начин.

6. Училищното обзавеждане трябва да осигурява равнопоставеност между учениците.

7. Когато се използват допълнителни помощни материали като екрани, табла и др., то те да са разположени така, че да са лесно достъпни за всички ученици.

8. Учениците трябва да имат достатъчното пространство и комфорт, за да могат лесно да демонстрират тяхната работа.

9. Училищното обзавеждане трябва да осигурява емоционална и интелектуална провокация не само с формата и големината си, но и с цветове и подредба. Училищните чинове трябва да осигуряват личностно пространство, което да не се нарушава.

10. Училищните чинове, училищните столове и всички мебели в класната стая, трябва да са мобилни и лесно да се разместват за разнообразие и удобство при различните учебни дейности.

11. В училищната стая трябва да има не само достатъчно естествена светлина, но и подходящо осветление.

Проучвания показват, че общуването в екип и група, раздвиженият модел на подредба на училищните чинове и маси в кръг или П-образно и дъгообразно, подобряват значително учебно-възпитателната практика, както и ефективността й, като по този начин се достига до по-високо ниво на образователни резултати. За съжаление такава подредба на училищните стаи трудно може да се приложи в българските училища, защото разполагат със старо и нефункционално обзавеждане.

Решението на това, да се разчупят (от учители и родители) неефективните остарели стереотипи, е да се поръчат училищни мебели по поръчка.

Тук може да разгледате всичко което фирма Мега м предлага: http://mega-m.org

Comments

comments