Автомобил „заложник“ на „Паркинги и гаражи“ вече 10 месеца . Димитър Домозетски решен да се бори срещу несправедливостта

dcdc

Вече 10 месеца, автомобила на едно благоевградско семейство е задържан на Наказателен паркинг от служители на общинска фирма „Паркинги игаражи“. Преди седмица, този казус стана явен и в национален ефир, когато бе излъчен репортаж в предаването „Господари на ефира“ – „ШОФЬОР ПОЛУЧАВА САНКЦИЯ БЕЗ АКТ“.

Днес Ви разказваме още по-подробно, как се стигн до тази нелепа ситуация и как се обяснява с общински наредби, без да се вземе под внимания, че всяка общинска наредба е нищожна пред закона и установените от него правила.

Семейство Домозетски води съдебна битка за репатрирания си автомобил, като на първа инстанция вече има спечелено дело. Основателността за репатриране на колата им е под съмнение, заради липсата на адекватни документи и законово аргументиране от страна на общинската служба.
Разказа на собственика на колата „заложник“ чуваме, именно на мястото от което преди 10 месеца е вдигната. По време на разговора ни, ще видите десетки коли паркирани по протежение на цялата улица, ще видите и как репатрираща кола преминава „без да забележи“ тези автомобили, така както е станало през октомври миналата година.

Както стана ясно от разговора, Димитър Домозетски получава след вдигането на колата Докладна записка, която изглежда непълна и неясна, за да изясни ситуацията. Нито една от съществуващите хипотези и правни норми за принудително преместване на МПС, посочени в ЗДвП и в Наредбата на общинския съвет – Благоевград за опазване на общинската собственост и обществения ред, не е отразена в докладната записка, издадена от служителя на „Паркинги и гаражи – Благоевград” ЕООД, предприел принудителното преместване на автомобила . В същата е отразено само „тротоар” и името на улицата, което прави обективно невъзможно индивидуализирането на местоположението на автомобила, конкретизирането на нарушението . Посоченото „тротоар” в случая не е нарушение на правилата за паркиране, за каквото трябва да се предприеме принудително репатриране. В докладната записка не само не е описано нарушението и не е отразено конкретното място на извършването му, но има и съществено разминаване с около година половина между двете посочени дати – на репатрирането (05.10.2016г ) и на издаването на докладната записка (05.04.2015г.)! Това че датата на издаване на докладната е предхождащ момента на възприемане паркирането на автомобила и налагане на ПАМ е грубо процесуално нарушение. Всичко отразено в докладната записка: неубедително обоснованият факт – паркиране в нарушение (на място, където МПС създава опасност за останалите участници в движението), невъзможността да се индивидуализира местоположението на автомобила, драстичното несоъответствие в посочените дати, разколебава фактическата установеност на предпоставките, при които административният орган налага предвидената от закона ПАМ. И тъй като докладната записка е единственият документ, който опредметява извършените действия на органите на „Паркинги и гаражи – Благоевград” ЕООД, със съществените пропуски в този документ, той не би бил състоятелен за издаване на Акт за установяване на административно нарушение, какъвто се посочва  на Домозетски в писмо на кмета на община Благоевград, че ще му бъде издаден след заплащане на дължимите такси.
Срещаме се и с управителя на „Паркинги и гаражи“ -Васил Атанасов, който се опитва да ни обясни и оправдае ситуацията. Един от доводите му обаче, изглежда “ безумен“ и в определена ситуация, би станал повод за подвеждане под отговорност за клевета- той намеква, че решението на Административен съд-Благоевград е в полза на Домозетски, вероятно защото той работи в съдебната система. Оказва се, че това не е вярно и Димитър Домозетски, всъщност е служител в частна фирма, която няма нищо общо със съдебната система. Това твърдения, обаче може да „обиди“ и хората работещи в Административен съд, тъй като поставя под вероятно съмнение тяхната преценка.

Факт е, въпреки твърденията на Атанасов, че текстът на чл.22 от Наредба на общинския съвет – Благоевград за опазване на общинската собственост и обществения ред, е обявен за нищожен с решение №1288 от 2015г. на Административен съд – Благоевград и в този смисъл не е налице никакво нормативно основание за принудителната мярка репатриране и вредите, които  се причиняват на собственика с нея.

Решение на Адм.съд -Благоевград
Решение на Адм.съд -Благоевград

Предлагаме и малко правни основания, които до голяма сепен обясняват ситуацията. Според Наредбата за опазване на обществения ред, единствената хипотеза според която може да бъде наложена приндителна мярка репатриране на ППС, паркирало на тротоар извън „синя зона” е отбелязана в чл. 23 ал.3 – буква 7, а именно „при паркиране или престой на платното за движение и на тротоарите, непосредствено пред входовете на гаражи и жилищни сгради, когато се затруднява достъпа до тях”. От посочените в хода на делото доказателства – и на двете страни в спора – не се доказва такава хипотеза.
Относно административно-наказателната отговорност, според Наредбата (чл.29) длъжностните лица, определени със Заповед на кмета на общината, началника на Районното полицеско управление и на Началника на РСПАБ – Благоевград съставят актове за установяване на нарушенията по тази наредба. Чл.29 ал. 3 посочва, че: „Контролните органи и определените от тях длъжностни лица по реда на предходната алинея са длъжни да съставят актове на нарушителите за всяко установено от тях нарушение в съответствие с предоставените им с тази наредба правомощия.” В касационната жалба се посочва, че лицата Борислав Иванов Алексиев и Кирил Тодоров Смилянов като служители на „Паркинги и гаражи“ имат делегирани права за налагане на ПАМ, но всъщност те не са спазили нито едно изискване за неопороченост на наказателния акт – т.е няма никакви легитимни документи за установяване на твърдяното нарушение. Макар и „упълномощени“ както твърдят те, все пак не е налице никакъв издаден административен акт във връзка с паркиране на въпросния автомобил на въпросната дата, само в каквато хипотеза намира приложение и заповедта на кмета № 325 от 2015, цитирана в касационната жалба.

ПАМ са форма на изпълнителна дейност, чрез която се дава легален израз на държавната принуда, упражнявана в предвидените от закона случаи. По своята правна същност те са актове на държавно управление от категорията на индивидуалните административни актове и следва да бъдат подчинени на принципа на законност, както по отношение на изпълнението им, така и по отношение на издаването им. Спазването на изискванията за законност при издаване на акта е гаранция за законосъобразността на самата мярка. Липсата на акт за установяване на нарушение в този случай се доказва с две поредни писма от кмета на община Благоевград, а след като не е доказано нарушение, няма нормативно основание за налагане на ПАМ по Наредбата на Общинския съвет – Благоевград.
В заключение на всичко това незаконно репатриране на личния  автомобил на Домозетски  вече 10 месеца, той  и семейството му са лишени от възможността да го ползват  , което със сигурност  затруднява ежедневната им организация на ангажименти и живот, а освен това те  търпят и сериозни имуществени вреди, без да има основания за това, като им  се начисляват и такси за това, че автомобилът  е преместен и се държи на наказателен паркинг по 50 лева на ден.

Това не е единствен и инцидентен случай, когато хора считат за неправомерни действията на общинска служба „Паркинги и гаражи“ и когато се стига до съдени битки. Лошото е, че разходите за тези дела са за сметка на данъкоплатците и общинските служители не бъркат в собствения си джоб. Ако се налагаше Васил Атанасов да обжалва всяко решение за собствена сметка, може би ситуацията щеше да е много различна.

Битката на семейство Домозетски продължава, защото те са убедени в правотата си и вярват, че справедливостта е много необходима в днешни дни, че ако всеки наведе глава и се примири, нещата ще отидат на зле.

Comments

comments