Италианският социалист Сасоли е новият председател на Европарламента

Сасоли

Европейският парламент избра за свой нов председател Давид Сасоли (Италия), издигнат от групата на социалистите и демократите. Той бе избран на втрия кръг от гласувания с 345 гласа при необходими най-малко 334.

Давид-Мария Сасоли е бивш телевизионен журналист и е евродепутат от опозиционната в страната си Демократическа партия. Той не успя да победи на първото гласуване, когато само седем гласа не му бяха достигнаха, за да спечели.

До номинацията му се стигна, след като групата на социалистите отхвърли предложения от Европейския съвет вчера Сергей Станишев. Първоначалното предложение на лидерите бе Станишев да заеме поста за две и половина години, а след него институцията да оглави Манфред Вебер от Европейската народна партия. Тя спечели най-много гласове на евроизборите през май, но не успя да получи председателския пост в Европейската комисия, за който кандидат беше Вебер.

Ска Келер (Зелени) има 119 гласа, Сира Рего (Европейска обединена левица) – 43, Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформисти) – 160 гласа. Общо 37 гласа бяха недействителни. Гласуваха общо 704 души.

Кой е Давид Сасоли

От 2009 г. Сасоли е евродепутат, а преди това е имал дълга кариера на журналист в италиански вестници, информационни агенции и телевизии, отбелязва БТА. В последните пет години той бе един от 14-те заместник-председатели на ЕП. За втори пореден мандат Европарламентът ще бъде ръководен от бивш италиански телевизионен водещ, какъвто бе и досегашният председател на институцията Антонио Таяни.

В първите си думи Сасоли заяви, че ЕП има нужда от ново мислене, мъдрост и смелост, за да се върне ЕС към духа на основателите на Общността. „На плещите ни лежи голяма отговорност, трябва да възобновим процеса на сближаване, да отчитаме нуждите на гражданите. Постигнахме добър резултат, макар да искахме още повече“, добави той. Призова европейците да се противопоставят на „вируса“ на крайния национализъм и настоя за реформа на правилата на ЕС за миграция и политическо убежище.

По думите му преговорите с Великобритания за Брекзит трябва да се вдят „в дух на диалог и приятелство“.

Сасоли говори за отношението към различните вероизповедания, опазването на природата, правата на сексуалните малцинства, общите свободи. Той призова да се отговори на младежите, които настояват за по-добра защита на околната среда, както и за преодоляване на различията и борба с национализма.

Първото гласуване

В първото гласуване участваха 735 евродепутати, като необходимото мнозинство беше 332 гласа, уточни председателстващият заседанието Антонио Таяни. Той обяви начало на второто гласуване.

В първия кръг Сасоли получи 325 гласа. Ска Келер (Зелени) има 133 гласа, Сира Рего (Европейска обединена левица) – 42, Ян Захрадил (Европейско консерватори и реформисти) – 162 гласа. Общо 73 гласа бяха недействителни. За втория кръг не са издигнаха нови кандидати.

Ако и във втория кръг нито един от кандидатите няма необходимото мнозинство, ще се гласува трети път. В случай че и тогава резултатите са недостатъчни за излъчването на победител, в четвъртото и последно гласуване ще участват само онези двама, постигнали най-голяма подкрепа. Печели този, който получи повече гласове.

Comments

comments