1% от населението държи 82% от световното богатство

655-402-gurbetchiite-prashtat-u-nas-poveche-pari-ot-usvoenite-evrofondove

1% от хората по света държат цели 82% от световното богатство. Това сочи нов доклад на британската неправителствена организация Oxfam International, цитиран от списание Fortune. Информацията идва ден преди началото на Световния икономически форум в Давос, който ще се проведе от 23 до 26 януари.

Докато четири от всеки пет спечелени през 2017 г. долара са притежание на най-богатите хора в света, същевременно най-бедната част от човечеството не притежава нищо. Също така едно от основните заключения на Oxfam е, че през измината година е регистриран исторически ръст на броя на милиардерите и така пропастта между богатите и бедните става още по-голяма.

„Докладът на Oxfam тази година показва как икономиките ни възнаграждават богатите, вместо тежкия труд на милиони хора. С други думи, богатите стават по-богати, а хората на дъното остават в капана на бедността”, коментира изпълнителният директор на организацията Уини Биянима. „Нашите данни сочат, че миналата година 82% от цялото богатство по света е било притежание на 1% от населението. Обратно, 3 милиарда и 700 милиона души нямат нищо, 0% от световния растеж през 2017 г.”, добавя тя.

От 2010 г. насам богатството на т.нар. „икономически елит” е нараснало с 13% годишно, като върховият момент на този ръст е между март 2016 и март 2017 г. Това означава, че средно на година в света са се появявали по деветима нови милиардери. Но неравенство има и при богатите – девет от всеки десет милиардери са мъже.

Comments

comments