Животновъди и експерти от Обл. дирекция „Земеделие“ обсъдиха предложения и проблеми, които да поставят пред Съвета по животновъдство към МЗХГ

11 (2) (1)

На 9 юли 2019 г. (вторник) от 10.30 ч. в Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград се проведе заседание на Областния консултативен съвет по животновъдство.

В заседанието взеха участие животновъди, развиващи дейност на територията на област Благоевград и представители на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ – Благоевград, Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград, Дирекция „Национален парк Пирин“, Национална служба за съвети в земеделието – офис Благоевград и Изпълнителна агенция за селекция и репродукция в животновъдството.

Анализирани бяха проблеми свързани с прилагането на схемите за обвързано подпомагане за селскостопански животни в приключилата кампания „Директни плащания“ 2019 г.

Беше поставен акцент върху стартиралия прием по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия на “Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.“, държавните помощи „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/ или обработка на сурово мляко“ и „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко“.

Дискутирани бяха предстоящи промени в Наредба №44 от 20 април 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. Установените проблеми и направените предложения ще бъдат поставени на вниманието на Съвета по животновъдство към министъра на земеделието, храните и горите.

Comments

comments