Невидимите пътища на българското село

003

Нашата читателка Лилия Мавродиева ни потърси, за да разкаже за проблем с черен път в благоевградското село Марулево, който през зимата прави достъпа до населеното място „мисия невъзможна“. Публикуваме текста без редакторска намеса:

„Близо три години черният път за с. Марулево е в окаяно състояние, като в последно време, достъпът до селото с лек автомобил, е почти невъзможен.
Вярно е, че хората, живеещи в с.Марулево, се броят на пръсти. Това обаче не означава, че останалата част от къщите са необитаеми. Много хора продължават да се занимават със земеделие и продължават да отглеждат животни, поради което е необходимо почти ежедневно да изминават разстоянието от град Благоевград до селото. Това се оказва все по-голямо изпитание, дори за най-опитните шофьори. Всеки опит за достигане до родната къща, може да се окаже фатален както за автомобила, така и за хората.
Черният път за селото, започващ в края на с. Изгрев, от години е оставен единствено в ръцете на природата и хората, които собственоръчно търсят начини да достигнат до своите къщи. Непроходимите дупки, образувани в следствие на дъждовете, свлачищата и товарните коли, преминаващи по пътя, се запълват от хората на ръка, така че колите им да могат да достигнат до селските къщи. На много места обаче това е почти невъзможно, защото разрушенията и издълбаните в пътя дерета, с годините са достигнали размери, непоправими с кирка и лопата.
През зимния сезон, усложненията с пътната обстановка са много по-сериозни, поради дъждовете, падането и топенето на снежната покривка и съответно омекването на почвата. При тази ситуация, по-обилна снежна покривка, ще доведе до пълно блокиране на пътя, дори с вериги. Това означава, че хората няма да имат достъп до своите домове, възрастните си родители, живеещи на село, а също и до отглежданите животни. Ще бъде невъзможно набавянето на хранителни и други продукти, от първа необходимост.
При тази гледка, загрижеността и призивите за завръщане към българското село от страна на някои управляващи, се оказват куриозни. Бездействието и незаинтересоваността на общината по подобни въпроси показва напълно противоположен стремеж – дори хората, които все още искат да се занимават със селскостопанска работа и животновъдство, биват отблъснати. За тях се мисли само по време на избори, какъвто е и случаят с последната поправка на пътя за Марулево, направена преди изборите от 2015г.
Тогава г-н Ал. Парашкански, настоящият кмет на с. Марулево, излезе пред хората с лозунга „Видими резултати за Марулево“. И резултатите наистина са видими – пълно неглижиране и незачитане на селото и нуждите на хората. Видима е апатията, видимо е и безразличието на управляващите. Невидими обаче се оказват проблемите на хората.“

005

004

002

001

Comments

comments

About Татяна Петлова

3 comments

  1. Баба ти не искаше да се направи пътя защото не можела да се вози в кола – прилошавало й

  2. Марулевец

    Драга Лили, ако не знаеш да ти кажа, най-голяма „заслуга“ за това с. Марулево да няма асфалтов път е на твоя дядо, Костадин Мавродиев. 35 години беше кмет на селото по време, когато се асфалтираха третокласни пътища за селата около града. Когато започна да се прави пътя на Марулево, всички бяха с надежда, че този път ще бъде за цялото село, но на него му се видя много работа („Ааа, това е много работа“), не му се занимаваше и пътя се направи само до Мекишката махала. Пенсията си изкара на кметския стол без нищо да направи за това село

  3. Читател

    Кметът си е свършил страхотно работата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

28167280_565796567116074_4630035927266145538_n

Пожарникари спасиха паднала в река патица

На достойна за уважение постъпка станаха свидетели санданчани днес. Полицаите от Районна служба „Пожарна безопасност ...