Добра идея с лошо изпълнение: Липса на подемници и стиропор от 5 см. за блока саниран за 277 лв. на кв.м. . В съседство – качество за по-малко пари.

DSC_0551


В „столицата на санирането“- Благоевград, пореден ден основна тема е инцидента с падналото скеле на най-скъпи блок, намиращ се на ул.“Цар Иван Шишман“ 16.
От документите, които имаме и както писахме вече е ясно, че санирането му струва 1 256 911, 64 лв. с ДДС, което при проста сметка показва цена от 277,74 лв.кв. м., същия блок стана обект и на разследването ни Програмата за енергийна ефективност – програма за саниране на електорат и ефективност за политическата класа .

DSC_0576Днес отново отидохме на мястото на вчеашния инцидент, за да разгледаме отново пораженията, които са доста. Освен визуалния дискомфорт, те разкриват и нещо много интересно – стиропора полаган за топлоизолация е с дебелина 5 см., парче от него ние взехме за доказателство.
Блокът в съседство с административен адрес ул. „Цар Иван Шишман“ 18 също ни направи впечатление, защото очевадно се забелязва двойната дебелина на стиропора, който слагаха работниците и когато отидохме. Оказва се, че там той е с дебелина 10 см. , което е точно два пъти повече от при злополучно известния на номер 16. Тук се забелязва и наличието на подемници , това са платформи за хора и товари, които гарантират безопасни условия на труд и качване на материали да високи етажи, широкоизползвани при саниране и наложително необходими при по-високите сгради.
Именно използването на такъв подемник би предотвратил инциденти като вчерашният, само че те струват повече от обикновено скеле, такова каквото падна вчера в Благоевград.

Наличието на тези две доказателства, ни накара да потърсим договора и за блока на ул. „Цар Иван Шишман“ 18 , за да проверим неговата стойност, която е позволила използването на по-дебел стиропор и подемници. За изненада се оказа, че стойността му е с 416 824 лв. по-ниска. Което при калкулация с същото РЗП, като на другия блок, залагаме такова, защото те са еднакви, а и строените в съседство по време на комунизма блокове са напълно еднакви, показва цена от 185,63 лв.на кв.м.

dogovor_98-00-304_0015_2016-page-001dogovor_98-00-304_0015_2016-page-002
Парадоксално е, че за по-малко пари се използват по-качествени материали и съоражения. Фирмата “ Техно-енерджи“ ООД, която е прибрала близо половин милион повече от „съседа“ си, оказва се е пестила от материали и съоражения с което застраши живота на своите работници вчера.
Инспектори от ОИТ смятат да задължат изпълнителите на дейностите по енергийната програма да използват занапред само подемници, каквото е изискването за високите сгради. Бизнесмените обаче пестят пари, тъй като наемането на подемник за месец е над 3000 лева.
Големият въпрос е какво е вършил надзорът до момента и защо не е забелязъл пропуските. Важно е също какво ще предриеме община Благоевград сега, защото подобни злоупотреби със сигурност трябва да бъдат предотвратявани навреме.
Колкото и да си говорим, отново става дума за липса на контрол и това, че някой пак не си е свършил работата. Призоваваме прокуратурата да се заеме със случая, защото подобни инциденти и нарушения станаха част от програмата за енергийна ефективност. А тя-програмата беше една добра идея с несигурна рамка и лошо изпълнение.

 

 

Иван Шишман 18
Иван Шишман 18
Иван Шишман 16
Иван Шишман 16

Comments

comments