Д-р Благой Калпачки: Запазването на здравето трябва да бъде с приоритет при изграждането на красиво тяло

В разгара на летния сезон, всички се вълнуват от това как ще изглеждат на плажа. Много хора са започнали своята подготовка за сезона още преди месеци, но има и такива, които го правят в последния момент, когато и да решите има едно важно правило-трябва да намерите точния човек, който да ви помогне по пътя към перфектното тяло. Ние успяхме да намерим един такъв човек, който със сигурност може да ви бъде полезен, неговите съвети се надяваме да са от полза на нашите читатели-представяме ви д-р Благой Калпачки, фитнес инструктор и треньор по бокс.

1BF3D78E4-8569-47ED-8962-7F6173D782C7

Д-р Благой Калпачки коментира, че на първо място трябва да се даде дефиниция за термина красиво тяло и обясни, че това е субективната същност на понятието, която разграничава няколко модела на съвършенство на телосложението. Инструкторът коментира, че много хора имат различни идеали относно телесната маса, симетрията на тялото и различните му характеристики като общото между всички се явява определено здравословно съотношение между мастните и мускулните тъкани.

„Според едни символ на красота са малкото килограми телесна маса, съчетани с минимални обиколки, според други мускулната маса е приоритетна, трети възприемат идеалното тяло, не толкова като реализирана физическа материя, колкото до функционална възможност за осъществяване на координационни двигателни дейности“, заяви д-р Благой Калпачки. Разсъждавайки в тази посока той уточни, че при определяне на желаните резултати, основна роля играят индивидуалните желания на клиента, с които един треньор малко или много трябва да се съобразява.

Д-р Благой Калпачки, отговори и на наболелия въпрос свързан с това, че за съжаление спортът, отдавна се е превърнал в огромен бизнес. „Доста често треньори и специалисти се ръководят не толкова от подобряване здравето на клиента, колкото от финансови, лични изгоди. Препоръчват се суплементи и медикаменти, които носят риск за здравето, и ефекта от приема им не закъснява“, разкри фитнес-инструкторът.

Той е категоричен, че всеки човек е индивидуален и може с различно темпо и различни тренировки да постигне своите резултати. По думите му, за да постигнем тялото, за което мечтаем трябва да бъдат проследявани редица фактори. Най-напред е необходимо да се осъществи правилно диагностициране от специалист на придружаващите заболявания или рискът от тях. „Повечето треньори предлагат хранителни режими, тренировъчни и суплементи програми, без дори да имат представа, каква е генезата на причинителя на наднорменото тегло. В доста от случаите се оказва някое заболяване или състояние което директно или индиректно оставя своя неблагоприятен отпечатък върху ендокринната система. Правилното откриване на причинителя е ключов проблем при съставянето на правилни и работещи тренировъчни, суплементи, медикаментни и хранителни програми“, каза още д-р Калпачки.

Фитнес треньорът разкри, че тренировъчният и хранителният режим също са част от нещата, които зависят за състоянието на нашата фигура като препоръча, че е необходимо да се храним три пъти на ден.

В заключение той бе категоричен, че постигането на спортния резултат е следствие на много фактори, които са свързани с правилното диагностициране, хранителни програми, тренировъчни програми, суплементни програми като именно тези сложни за изпълнение процеси трябва да бъдат ръководени от специалисти, които добре да ги планират с минимален риск за здравето на трениращия. В този контекст д-р Благой Калпачки каза, че – всичко е възможно при моделирането на телосложението, но резултатите трябва да се постигат разумно и с търпение.

37B436063-4EF8-4D2D-84D8-4CCF73008484 256F165BC-8E82-4D7C-9D55-8D53E9D6332B 4872DDD69-FDC1-49CB-9D6D-6577D4926E9F 5636473E2-2CC7-4022-8430-15476B158C38

Comments

comments