Янко Янков: Работим по две версии за падналото скеле.

DSC_0531

Работим по две версии, довели до падане на скелето на ул. „Цар Иван Шишман“ – поддаване на основите или трус. Това каза пред журналисти заместник-кметът на Община Благоевград по строителство и сигурност Янко Янков.
„Нанесените материални щети от падналото скеле ще бъдат изцяло за сметка на изпълнителя. Случилото се е много неприятно, но за голяма радост няма никакви щети, освен материални, които ще бъдат възстановени. Интересното от разказите на очевидци е, че скелето е било свалено на половина и е било добре закрепено. Най-вероятно се е получило или поддаване на основата, или е имало трус и сега правим експертиза в тази връзка, защото един от живущите каза, че цялото скеле се е разтресло, но за щастие не е имало никой на него. Такъв тип падане е само от вертикално свличане на скелето“, каза още Янков.
Проверка на сайта на Сеизмологичния институт към БАН, обаче показва, че днес няма регистрирани сеизмични събития в региона и страната, към времето на срутването. Така, че версията с труса отпада и остава да се потърсят реалните причини довели до инцидента от днес.

„Извършват се много строежи в момента и рисковете са страшно много при строителството, особено при високите сгради. Това са най-трудните сгради . Едва ли това успокоява, но нали знаете, че наетите хора са такива, каквито са на пазара. Ние не вкарваме работници от чужбина“, уточни Янков.
Той коментира, че според първоначалния оглед, възникналия инцидент е чисто конструктивен, а не плод на работническа грешка.
Заместник-кметът на Община Благоевград добави, че обектът е бил под постоянен надзор и не е имало оплаквания, свързани с работата на фирмата.
Въпреки, че всичко е било изправно, според Янков, инцидент имаше и по чудо е без жертви, така че явно контрола не е толкова сериозен, колкото твърдят от общинска администрация.

Comments

comments