Частната собственост е неприкосновена, според Конституцията, но не и според държавата

“ Държавата ми отне ТИР паркинг, ресторант и бензиностанция, като земеделски имот !“, казва Емил Бучински.

 

Частната собственост е неприкосновена, е записано в Конституцията. Но трябва да има някаква грешка, защото правото на собственост и неговата защита са всичко друго, само не и неприкосновени в България.  

 

Сагата на Емил Бучински, собственик на фирма „Еми Комерс“ ООД, започва през 2013 година, когато част от неговия имот е отнет от държавата, определяща го като земеделска земя.

1

През 2006 и 2007 година Бучински купува последователно имотите на семейство Ичеви с номера №000340 и №000363. През 2007 година  по искане на „Еми Комерс“ ООД , община Благоевград одобрява ПУП- план за застрояване на двата имота и промяна на предназначението им за складова база. Заповедта за ПУП-а е подписана от тогавашния зам.кмет Кирил Пецев.

Собственика изгражда там още  ТИР паркинг, ресторант и бензиностанция, които са отдадени под наем.

През 2011 година община Благоевград, издава на Бучински удостоверение с което дава уверение, че обектите находящи се в имота са законни строежи, търпими по смисъла на ЗУТ. Въпросното удостоверение е издадено, за да послужи пред банката от която собственика смята да изтегли кредит.

Проблемите започват през 2013 година, когато държавата вече смята даматериализира намеренията си за изграждане на АМ „Струма“ ЛОТ 2 „Дупница-Благоевград“ от км.322+000 до км 359+483,52. Въпреки множеството жалби от собственици на имоти, Националният експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика, приема проекта за ПУП-а на АМ „Струма“ и отхвърля жалбите. На по-късен етап настъпват промени и трасето и въобще не преминава през имота на Бучински, което не пречи никого да определи 6 дка. от имота му като земеделска земя и да бъде отнет.

„Имота е закупен от държавата със всичките сгради, които се намират в него ! 6 декара са отнети за 40 000 лв. , докато в София се взимат милиони за 10 квадрата от измамници !На първа инстанция имота е отнет от държавата 2013г. като земеделска земя / на него обаче има ТИР паркинг, ресторант и бензиностанция и не е земеделски / , защото се прави магистрала Струма,  която е на 300 метра и вече работи ! На практика имота не е необходим на никой за нищо ! Явно в тази държава няма закони !“, обяснява Бучински и недоумява как е възможно да се случи това.

Важен е факта, че по време на делото изненадващо е сменен и състава на съда. Причините са неясни, ясно е обаче, че собственика на имота губи делото и излиза, че урегулирания и застроен имот се оказва земеделска земя, според съда.

Становището на община Благоевград , гл. архитект Васил Тинчев и хората работещи в администрацията се различава коренно от това, което 5 години по-рано същата институция е имала. Същата община, която е одобрила ПУП-а и е  издала удостоверение за законност и търпимост на сградите в имота, вече определя част от него като земеделска земя.

Вероятно, има значение факта, че земеделската земя има много по-ниска пазарна цена от тази, която вече е в регулация и има сгради изградени върху нея.

За Емил Бучински има още един сериозен проблем, той има кредит по който  гаранция е именно въпросния имот.“Имота представлява обезпечение по голям кредит, който се изплаща от дейноста, която се развива на него, именно ТИР паркинг, ресторант и бензиностация – напълно законни !“, казва той. При така развилата се ситуация, той е поставен пред огромна дилема – или да представи нова гаранция на банката, или кредитът му става изискуем.

Ситуацията е сходна с тази, в която са поставени десетки бизнесмени. Бизнесът му е поставен на карта и то от държавата. Държавата, в която той всяка година внася десетки хиляди данъци.

„ВЕЧЕ 2 ГОДИНИ ПО ЗАКОН НЯМА СДЕЛКА, СЪВСЕМ НОРМАЛНО Е ДА ИСКАМ РАЗВАЛЯНЕ НА СДЕЛКАТА, ТЪЙ КАТО ТОВА НЕ Е ПЪТ С НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ !“, продължава разказа си Бучински. Именно този факт го провокира да потърси отново правото си. В резултат на действието му, той отново влиза в съдебна битка с държавата. Повечето такива битки завършват в Страсбург, тъй като в България рядко съда е на страната на обикновения човек. След това, обаче се плащат стотици хиляди обещетения от данъците ни.

Ние ще потъсим отговорите на всички въпроси от общината и държавата, защото утре и нашите данъци ще отидат за плащането на обещетения, когато съдът в Страсбург  осъди за пореден път страната ни. Ще ги търсим и защото утре, може и ние да изпаднем в ситуациата на Емил Бучински и да се окаже, че онова, което години сме градили не е наше.

Ще питаме защо и как една институция може да издаде взаимно отхвърлящи се документи и после да отказва да участва в разрешението на проблема.

В България и досега няма изцяло дигитализиран имотен кадастър, който да съдържа информация за поне 50 години назад. Номерата на имотите в регистъра могат да се менят едва ли не всяка седмица, което улеснява мошениците и обърква правосъдието.

 

 

Comments

comments