Църквата почита Свети Четиридесет мъченици

мъченици

Днес се отбелязва денят на Свети Четиридесет мъченици. Църквата определя този ден и като празник на четиридесетте войници от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята вяра по време на преследванията на християните от император Ликиний през пети век.

Денят на Свети Четиридесет мъченици в нашия календар е свързан с победата на цар Иван Асен Втори над византиеца Теодор Комнин, станала на 9 март 1230 година.

По този случай българският владетел построил в столицата Търново прочутия храм „Свети Четиридесет мъченици“.

Християнските светци са влезли и в народния ни празничен календар, като са дали името на един хубав пролетен празник – „Свети Четирсе“, наричан още Младенци. Той се чества за здраве на децата, най-вече на момчетата, но е и подготовка за настъпването на пролетното равноденствие.

На този ден се месят младенци – обредни хлебчета във формата на кукли, намазани с мед. Те са 40 на брой. Толкова са и пълнените чушки с боб на трапезата, и постните сарми.

С 40 залъка и с 40 глътки се приветства небесното светило, което от този ден „се обръща към лятото“ и стремително започва да се издига към точката на пролетното слънцестоене.

Имен ден празнуват Вивиан, Вивиана, Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян и Горянка.

Comments

comments