„Фалстарт“ за новия депутат на БСП – Николай Бошкилов. Хвърли безпочвени обвинения и се скри от въпросите

18788295_1543949158961550_2022409130_n

БСП настояват за разследване на договора за сливане настояват за разследване на договора за сливане на болниците „Рокфелер“ и Свети Врач“ в Сандански, стана ясно на вчерашната им пресконференция в Благоевград.
Директни обвинения депутатът от левицата Николай Бошкилов, отправи към адв. Илко Стоянов, настоящ заместник кмет в Петрич и общински съветник в Благоевград.
Нашата проверка, обаче показа, че такъв договор няма на практика, още по-малко пък подписан от Стоянов, както се опитаха да внушат от БСП. Много непрофесионален и абсурден се оказа дебатът, който се опитват да създадат и в който забъркаха и лидерката си – Корнелия Нинова. Така нареченото сливане се извършва при условията на Търговския закон, като решенията се вземат от принципала и на двете дружества, а именно – общинските съвети в Петрич и Сандански. По-прозрачна и публична процедура от тази не съществува. Опитът да забъркат зам. кмета в тази интрига удари на камък, защото социалистите от Петрич, вероятно са заблудили Бошкилов, а той от своя страна не си е направил труда да провери информацията преди да я „изстреля“ в медийното пространство.

„В БСП-Петрич разполагат с данни, че сливането е станало с парафа на петричкия заместник-кмет Илко Стоянов, който е и общински съветник в Благоевград. Това е извършено по време, когато той е бил в качеството си на кандидат за депутат в една от листите за НС в София. Нека прокуратурата и областният управител Бисер Михайлов се самосезират по случая“, заяви Бошкилов.
Потърсихме за коментар Илко Стоянов, който не бе притеснен ни най-малко от казаното по негов адрес, но реагира дипломатично и с факти на изнесеното в медиите.
„По повод на изказаното от Николай Бошкилов, съвсем добронамерено искам да му напомня, че заемането на по-отговорни политически постове, би следвало да доведе до по-отговорно политическо поведение. В конкретното изказване, не мога да открия дори политически популизъм, защото данните, за които говори Бошкилов са клюки на много ниско ниво. Малко ме е яд, защото симпатизирам на Корнелия Нинова в желанието и да реформира БСП като модерна и съвременна партия, но няма как да се получи по този начин. Темата за здравеопазването е много важна и отговорна тема. По тази тема е редно да се дебатира със сериозни факти и аргументи. Ако госпожа Нинова иска да помогне, то тя следва да насочи усилията си преди всичко към промяна на системата в здравеопазването и съм сигурен, че в дух на конструктивизъм могат да се намерят правилните решения в тази посока. Здравеопазването на нацията все повече се превръща в национална кауза, а за националните каузи е редно да търсим истинските проблеми и да се обединим, за да бъдат решени.“, каза Илко Стоянов.
„По отношение на процеса по сливане на двете болници, за пореден път искам да поясня, че този процес е абсолютно необходим за запазване на здравеопазването в Санданско-Петричкия район и то не защото болница „Рокфелер“ има задължения и/или е фалирала, а защото липсват кадри. Пак повтарям – основната причина е липсата на медицински кадри! Първото и най-важното условие да функционира една болница е в нея да работят лекари, сестри и съответния обслужващ персонал. Тук използвам момента да благодаря на целия медицински персонал на МБАЛ „Рокфелер“ за откритите въпроси, които поставят и за разбирането, което проявяват, защото сливането не е процес за един ден, нито е едно просто юридическо решение. Решението на кметовете на общините Петрич и Сандански – Димитър Бръчков и Кирил Котев да стартират такава процедура, която следва да бъде одобрена от общинските съвети е най-правилното управленско решение, именно за да се запази социалния елемент в здравеопазването. Това е единствения начин здравеопазването да се запази на максимално достъпно ниво за жителите на двете общини, както и да се повиши нивото на здравните услуги. В настоящите условия на здравеопазването, няма общинска болница, която да няма задължения. Няма и държавна такава. Спомняте си последната сесия на общински съвет Благоевград, където беше поставена темата за Онкологичната общинска болница. Тя също тръгва по пътя на задълженията и на заплащане на субсидии от общинския бюджет, не защото се управлява лошо, а защото не се заплащат надлимитните и здравни дейности от Здравната каса. Не се заплащат надлимитни дейности, но за разлика от частните болници, общинските такива в цялата страна не връщат и не си избират пациенти. Всички общински и държавни болници имат задължения, защото не спират да лекуват. Само, че освен проблема със задълженията, страната ни има проблем с медицинските кадри. И ако не се подходи отговорно към този проблем сега, след няколко години демографския проблем на нацията ще се превърне в неразрешим. Това е истинския дебат, който който следва да водим за държавата и на нацията!“, категоричен е Стоянов.

Опитахме се да се свържем и с Николай Бошкилов няколко пъти, за да го питаме- кой има подобни данни, къде са те, защо не са дадени в Прокуратурата, ако ги има и най-важното, ако ги няма, както ние вече знаем, защо се хвърлят обвинения без доказателства в пространството. Въпроси, които към момнта остават без отговор.
От друга страна е важно да направим няколко констатации, които са свързани с личността на Бошкилов и късата памет на хората, на която може би се разчитат всички политици. Във времето, когато той бе общински съветник в Благоевград, въпреки членството в БСП, той не се открои като принципна опозиция, много пъти подкрепяйки предложенията на кмета. При избора на Радослав Тасков за председател, което даде основите на модела „Тасков-Камбитов“, също нямаше отпор от червените, които даже изненадаха с подкрепа избора. Нещо, което продължи като тенденция през годините, а при последния избор за председател на ОбС, постави червените в позиция на унижение, когато Милан Богдански издигна кандидатурата на Гергана Янчева, а после гласува срещу нея.

През последните години в Благоевград имаше много скандали около обществени поръчки, разговори за корупция и нарушения, но нито едно от тях не бе подложено на проверка и контрол от БСП или самият Николай Бошкилов. Във вчерашното изказване имаше известна доза закана за разкрития, но единствения директен удар, необяснимо бе насочен към Илко Стоянов и нито един към кметовете от областта.

Comments

comments