Удобни медии, удобни министри в неудобната държава

ce9144d8f925be63efbb0432627f6100


Дойде денят в който старите-нови / с леки промени/ управляващи се завръщат на топлите кресла на управлението. Тук-там се мярка и някое различно и неудачно назначение, но пък коя съм аз да ги критикувам!? Всъщност, имам право, така както всеки български гражданин има, защото днес те са там, благодарение на нашите гласове.
Не знам кое ме ядосва повече, не компетентните хора във властта или реакцията на слугинажните медии, коиот ги величаят. Грозно е и е унизително, защото същите тези медии, до вчера плюеха същите хора на които днес се радват неистово.
И днес, те вече са забравили грешките, далаверите и кражбите. Забравили са как преди няколко месеца критикуваха Борисов и го разпъваха с въпроси след кой точно тур, ще си даде оставката. Днес нещата са се променили, приоритетите също.

Никой не пита, как и защо Порожанов например, получава министерство, въпреки спорната му биография. Румен Порожанов, вече министър на земеделието в правителството н е известно лице, заемало стратегически длъжности в не едно правителство през целия период на Прехода. По-важните от тях са като шеф на фонд „Земеделие“, от който подаде оставка след множество скандали при усвояване на Еврофондове. Другият е като финансов министър в служебното правителство на Близнашки. Не по-малко интересна е неговата съпруга Веска Тодорова – Порожанова. Тя е един от „богопомазаните“ оръжейни търговци в страната, ама и това не е важно, важното е че Порожанов взе едно министерство, а после земеделците и данъкоплатците да му мислят.

Никой не пита, как и защо Цачева се намърда във властта, въпреки ясния сигнал, че избирателите не я искат. Назначаването на Цецка Цачева за правосъден министър показа отново, че Борисов флиртува с народа само преди избори, а после обръща гръб и прави каквото си поиска. И този път не изневери на себе си, само на избирателите, ама те нямат значение.

Никой не пита и за новата длъжност на Лиляна Павлова, която е странна на фона на правилата на председателството на Съвета на ЕС. Тук, ще си позволя да обясня, какво имам предвид:Кой председателства заседанията?- Съветът на министрите на външните работи има постоянен председател – върховният представител за общата външна политика и политиката на сигурност на ЕС. Всички останали заседания на Съвета се председателстват от съответния министър от държавата, поела ротационното председателство на ЕС.Например всяко заседание на Съвета по околната среда в периода, в който Естония е поела председателството, ще се ръководи от министъра на околната среда на Естония.
От тази информация става ясно, че длъжността „Министър за Българското председателството на Съвета на ЕС“, ми е леко излишна, заплатаджийска позиция.
Всичко това се случва, въпреки скандалите около скъпите чанти и обувки и още по-големия с магистрала „Марица“, но явно тя е ценен кадър на Борисов и непоклатима част от управлението.
Моето мнение по въпроса с чантите ще го споделя, защото лично мен ме развълнуваха фактите: Самата Лиляна Павлова очевадно може да си позволи 3500 лева за чанта или няколко по толкова. Това не е нещо фатално и осъдително само по себе си. От друга страна – политиците трябва да се съобразяват какви аксесоари носят и да не демонстрират заможността си пред бедния народ, който се чуди как да си плати тока.

Няма как да не отбележа и друго, което ме възмути в целия моден скандал, а то е нападките срещу Бояна Бозаджиева и то от някои журналисти. Разбирам донякъде реакцията на ПР-ката на Павлова, тя жената затова взима пари, за да „брани“ и без това пропадналия имидж на шефката си, но да си журналист и да нападаш така яростно, вече ми идва в повече. То вярно, че и някои журналисти получават пари, за да го правят, но е унизително малко и е извън журналистическта етика, която ви е непозната материя.

Но основният проблем за мен си остават медиите и тяхната зависимост от властта.Тя е с дългогодишни традиции в България. Медиите са къде принудени, къде сами налагат, да моделират информационното си съдържание и политическата си позиция под влияние на партийна или премиерска повеля – съобщавайки удобните факти, коментирани задължително в положителна светлина, и неглижирайки неудобните въпроси, въпреки тяхната значимост. Всички сме ставали свидетели как редица телевизионни водещи припряно и нервно прекъсват изказванията на своите гости, когато те са в разрез с официалната позиция на управляващите. А наблюдаваме този фарс вече четвърт век.

И така до никъде няма да стигнем, защото пътят по който вървим е без изход. Но на кой му пука?! Важното е да си вземете заплатата на 15-то число, някоя и друга премия, дошла от тези, които хвалите и така до следващите избори, когато рекета започва от начало.

Изводът правото е криво, облечено в държавна власт..

Comments

comments