Тръмп подкрепи смъртни присъди за наркодилърите

trump

Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи свой план за борба срещу наркотичните зависимости в страната, като потвърди подкрепата си за наказване на наркодилърите със смърт, предадоха световните агенции.

„Ако не станем твърди с наркодилърите, си губим времето. Тази твърдост включва смъртното наказание“, каза Тръмп на събитие в Манчестър, щата Ню Хемпшър, посветено на опиоидната криза.

Президентът на САЩ се аргументира, че такава присъда „е оправдана за наркодилърите, които през живота си убиват хиляди хора и съсипват живота на безброй други“. Той нарече онези, които продават наркотици, „ужасни хора“.

Проблемът ще бъде решен с допълнителни ресурси, образование и правоприлагащи програми, отбеляза Тръмп. В същото време той подчерта необходимостта от твърдост, тъй като наркодилърите „се страхуват най-много от това“.

Ню Хемпшър е особено засегнат от кризата с наркотичните зависимости в САЩ. Тръмп посочи, че в смъртността от свръхдози в североизточния щат е два пъти по-висока от средната за страната. 42 000 души са починали през 2016 г. в САЩ вследствие на употреба на наркотици. Свръхдозите причиняват най-много смъртни случаи в страната при хората под 50-годишна възраст.

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс заяви, че връзката между наркотрафика и насилието и смъртта е толкова сигурна, колкото и това, че след деня настъпва нощ. Ще продължим да преследваме агресивно наркодилърите и ще използваме федералното законодателство, за да искаме смъртна присъда, когато е уместно, обеща той.

Comments

comments