С алиби от изчакване на „експертно мнение“, съветниците ще отхвърлят референдума

blgIMG_2463

Предложение за организиране на референдум, който да реши съдбата на разкопките в землището на Покровник, бе внесено на 27-ми април в ОбС – Благоевград.
Тогава в подписката, адресирана до председателя, се подписаха над 30 съветника, които подкрепиха идеята за запазване на разкопките край Благоевград и допитване до гражданите на Благоевград по въпроса.

 

Две седмици по-късно, след редица събития около казуса „Скаптопара“, предстои извънредната сесия, на която ще се реши да има ли референдум или не. От сега ви казвам, че имам усещането, че няма да има, ще ви разясня и защо.
На 8-ми май, общинският съветник Илко Стоянов внесе проект за решение. С детайлите около неговото предложение ви запознахме в материла: „Общинският съветник Илко Стоянов внася проект на решение в подкрепа на въпроса от референдума за разкопките“.

Само за информация, ако нямаше внесен проект за решение от страна на някой съветник, на престоящата сесия щеше да се създаде ситуация, в която да е възможно отлагане на заседанието на ОбС-Благоевград. Причината е ,че то е свикано по инициатива на самите тях и ако липсва конкретно предложение, то на практика няма какво да гласуват.

 

Как ще гласуват съветниците в петък е въпрос с повишена трудност. Всъщност не е толкова сложно, ако следиш поведеието им във времето, както и промяната на мнението им по доста въпроси до момента. Всичко това е възможно, въпреки 32-мата, които миналия път подкрепиха с подпис идеята.

Няма да се изненадам, ако има такива, които ще се отрекат от подписите си и ще имат безумни аргументи за това. Ние, със сигурност ще ги питаме и после ще коментираме, дори да има риск още някой да ни се обиди, или да се разстрои толкова, че да ни заведе дело.

Склонна съм да се съглася, че преценката на експертите е важна, сигурна съм, че ще има подобни мотиви. Но тези съветници, които в петък ще заявят, че „ще чакат позицията на експертите“, ще им кажа, че и мнението на хората е важно, същите тези хора, които са гласували за тях.

Ще има и такива, които ще гласуват „на пук“, „на инат“ и „от злоба“, ама това са личностни проблеми и няма да ги коментирам. Това ще са хората, които случайно са попаднали в ОбС и неистово мечтаят да са в центъра на събитията, а като не им се получава боксуват на място и се опитват да саботират всичко.

Ще има и много приказки за законосъобразност, но ще е смешно. Не веднъж, сме ставали свидетели на не особено съобразени със закона решения на ОбС-Благоевград, пропомняме за един подобен случай, за да не кажете, че ей така си мрънкам : „Прокуратурата призна, че ОбС-Благоевград е взел незаконосъобразни решения. Прекрати преписката, заради ограничение в закона“ .   Ще кажа, че дори референдума да няма задължителен характер, вие, сте длъжни да чуете гласа на хората! Та, в този ред на мисли, ще кажа-който е безгрешен, нека пръв хвърли камък!

Ще направя нещо подобно на футболните прогнози, амо че за гласуването на сесията за референдума в петък. Изцяло изключвам 32-та гласа от миналия път, които няма как да са константа, тъй като ОбС е пълен с променливи.
Ако присъстват всички 41 съветника, то със „ЗА“ ще гласуват между 6 и 8 съветника, с „Въздрържал се“ ще гласуват между 35 и 33, с третият възможен отговор – „НЕ“, вероятно няма да гласува никой, тъй като няма да стиска на никого, все пак е по-лесно и „меко“ да се „въздържиш“, докато „чакаш експертно становище“. Сметката ще излезе така: от 32-ма, които се подписаха в подкрепа, между 24 и 26 съветника ще се обърнат срещу подписа си.

 

Благоевград днес, повече от всякога се нуждае от почтена политика. Политика, на ясните ангажименти и на конкретните отговорности.
Без страх от съдебни преследвания и други опити за репресии, ще кажа, че 90% от местните политици не са нито почтенни, нито могат да носят отговорността, която имат към хората, пуснали своя глас за тях.

Тези хора могат еднакво добре да работят за всекиго, който ги наеме. Независимо дали е ляв, или десен, дали е националист или анархист. И за всяка служба винаги намират удобни аргументи. Или подходящ произход. Проблем може да възникне само на цивилизационно ниво/ако например наемащият ги не им допада в културно отношение/, но никога не на политическо ниво.
Хора като тях могат да защитават с еднакъв патос и абсолютно последователно напълно несъвместими идеи. Доказва го и политическата им биография. Така, с алибито си на експерти, те се превръщат в съучастници на всяка поредна голяма подмяна на доверието. И тази подмяна е много по-страшна от подмяната с фалшивите бюлетини или с купения вот.
Новата българска история дава достатъчно примери за подобни правителства на размитата отговорност и никое от тях не е било успешно. Защото неясното и противоречиво мнозинство, което ги избира, е удобна хранителна среда за олигархията да защити своите интереси, без това да се разпише политически на нито една от подкрепящите я партии за следващите избори.
Печели олигархията, печелят наемните „експерти“, печелят партиите, разиграващи този сценарий.
Губят само хората.
Губят хората от всеки град и всяко село, губят онези , които са им гласували доверие някога.
Ако днес си тук, а утре там от ляво в дясно и обратно,задържайки се за кратко и по средата… то що за човек си ти? Как утре ти ще защитаваш интересите, на мен, на тях, на всички?!
Истината е , че малцина  защитават нашите интереси, истината е че в политиката има хора, които успешно защитава само своите интереси и ако днес в едната партия им откажат челно място в някоя листа, те ще отидат в друга независимо от различните идеи на тази новата, приютила ги като сирачета партия, защото едничката им мисъл и мечта е ВЛАСТ. Власт на всяка цена!

 

Comments

comments