Сърбия за първи път ще чества Деня на Кирил и Методий

cyrkvata-pochita-dnes-svetite-ravnoapostoli-kiril-i-metodiij-302416

Тази година Сърбия за първи път ще чества Деня на Кирил и Методий – 24 май – като държавен празник, пише сръбският вестник „Новости”. Така страната се присъединява към кръга от държави, които по този начин официално отдават почит към солунските просветители и мисионери.

Инициативата 24 май да бъде обявен за държавен празник в Сърбия идва от Министерството на културата в Белград и предложението ще бъде изпратено официално на правителството. От сръбското културно министерство обаче уточняват, че новосъздаденият празник не означава нов неработен ден.

„Сърбия отдавна е единствената славянска държава, която няма празник, посветен на тези просветители и с тази инициатива това се поправя”, коментират от сръбското министерство.

Сръбският вестник коментира, че Кирил и Методий досега се почитат официално в Русия, Полша, Чехия и Словакия. Медията добавя, че светците са на почит и сред народите от бивша Югославия. България, където 24 май също е официален празник – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, не е спомената в материала на „Новости”.

Досега в Сърбия датата, посветена на Кирил и Методий, досега беше отбелязвана като Ден на славянската писменост.

Comments

comments