Стават ясни връзките между фирми-изпълнители в санирането и зам. кметът на Благоевград Янко Янков

yankov


В средата на май, когато публикувахме разследването „Програмата за енергийна ефективност – програма за саниране на електорат и ефективност за политическата класа“   акцентихаме върху името на зам. кмета Янко Янков и косвената връзка с някои от фирмите изпълнители по Програмата за енергийна ефективност.

След серия проучвания и сигнали, става ясно, че връзките са факт, според няколко наши източници. Янков има макар и косвено отношение с фирмите получили милиони от Програмата на територията на цялата страна и в Благоeвград.

Още тогава направихме връзка между него и фирмите „Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ ЕООД, „Стройинвест консулт София“ ЕООД, „Стройинвест консулт 2013“ ЕООД, „АС инженеринг“ ЕООД, и „ Хидрокомерс България“ ЕООД, макар и с прехвърлени дялове, следата от участието на зам.кмета е останала в регистъра.

Оказва се, че отношенията му с една от тези фирми- „Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ ЕООД се изяснява от информацията на наш източник, който твърди, че 25 годишната собственичка на фирмата Елизабет Урукова е негова близка, което може да наведе на съмнението,че тя може да е и просто поставено лице.

Няма да се ангажираме с крайни изводи на този етап, относно връзката на Янков с тази фирма, но е важно да се изложи и следващ факт, който буди съмнения. На 21.11.2016 год. е сключен договор за саниране между „Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ ЕООД и община Благоевград, на стойност 817 233,65 лв. с ДДС. Фирмата е определена за изпълнител на една обособена позиция след процедура по ЗОП. В комисията за провеждане на откритата процедура е член именно зам. кметът Янко Янков.
IMG_20170612_122603
Връзка откриваме и между фирмата изпълнител с падналото скеле “ Техно-енерджи“ ООД на Димитър Хрусафов и Хюсеин Кулов и фирмата „Строителство и саниране-инженеринг-консулт“, които имат общо ДЗЗД. Обединението не работи в Благоевград, но е факт, че във времето съществуват бизнес отношения. От друга страна “ Техно-енерджи“ ООД вече е ясно, че работи в Благоевград и освен това е спечелила една от най-скъпите поръчки, както вече стана ясно. Оказва се, според наши източници , че Димитър Хрусафов е сред най-приближения приятелски кръг на Янко Янков.DSC_0526

Факт е също, че именно Янко Янков излезе с теории за падналото скеле, една от които звучеще абсурдно, а именно -трус да е причинил инцидента. Така, той косвено се опита да оправдае изпълнителя. По-късно стана ясно, че до голяма степен е вероятно човешка грешка да го е причинила, а и ОИТ установи, че работниците са били без трудови договори.Фирмата със сигурност е нарушител и има сериозни пропуски в работата по Програмата, които няма как да бъдат оправдани.

Ако се върнем на първата фирма „Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ ЕООД, става ясно,че именно тя е лидер в санирането в цялата страна. „Строителство и саниране-инженеринг-консулт“ работи и с „Топ хаус“, която е собственоста на съпруга и брата на бившата депутатка от ДПС -Фатме Илияз, като съдружието печели една от-скъпите поръчки за саниране за над 2,2 млн.лв. Именно това съдружие отваря въпроси за връзките с ДПС за което се е говорило и преди.
firmi Qnko
Друга емблематична сделка в която тази фирма бе намесена в Благоевград е продажбата на комплекс „Кончето“. Той наскоро бе продаден на същата фирма за 650 000 лв. без ДДС. Договорът за покупко-продажба на имота на бившата автогара е сключен между управителя на „Пътнически превози” ООД Петър Демерджиев и „Строителство и саниране инженеринг-консулт” ЕООД. Имотната сделка е изповядана пред нотариус на тази изкупна цена, въпреки че данъчната цена надхвърля 1 милион лева. Софийскага фирма купува сградата и земята под нея с площ от 837 кв.м. Една много изгодна за купувача сделка,която още с обявяването си, събуди сериозен дебат в обществото.

Още през май показахме, че при обследването, извършено преди самото саниране попадаме на „ Екоконсулт“ ДЗЗД с управител Янко Димитров Янков, който е правил голяма част от обследването на сградите. На пръв поглед нищо странно, но това се оказва настоящия заместник кмет по строителството на община Благоевград. Към момента на извършване на тази дейност, той все още не е бил на длъжността, но пък е показателно, че той е работил успешно с общината, още преди да стане зам.кмет на 23 ноември 2015 година. От обследването той е прибирал сериозна сума пари, а по-късно фирма отново свързана с него започва да прибира още, само че за изпълнение на СМР-тата и инженеринга по Програмата за енергийна ефективност.Оказа се тогава, че именно професионализма му е станал причина, да бъде поканен за заместник кмет в община Благоевград, по неговите думи, по-късно потвърдени и от кмета Камбитов.

Всички тези факти за наличието на отношения между Янков и фирми изпълнители поставя много въпроси, чийто отговори вероятно няма да се харесат на мнозина.

Comments

comments