/СНИМКИ/ Отличниците на Американския университет в България – Рошел Канагасабей от Шри Ланка и още 147 студенти

4 - Provost Zankina and Sava Stoyanov

На двадесет и петата церемония вчера бяха връчени дългоочакваните награди за отличаване на изявени студенти от Американския университет в България. Носител на най-високото отличие – президентският медал, е Рошел Канагасабей от Шри Ланка. Той завършва АУБ със специалност „Политически науки и международни отношения“ и подспециалност „История“.

Освен за впечатляващ академичен успех, Рошел беше отличен и за активното му участие в извънучебните дейности на университета, част от образователния модел „liberal arts”, който той определя като „цялостен подход към знанието“. Израснал в страна, разкъсана от война, той е силен застъпник както за големите, така и за малките актове на доброта и помощ, като кръводаряване, осигуряване на храна за бездомни хора или набиране на средства за хора с увреждания. По време на обучението си в АУБ той прекарва летата си в Шри Ланка, преподавайки английски под егидата на World Vision International на бездомни деца и на затворници, за да им помогне да продължат напред в бъдещия си живот. Работи и по проекти за предотвратяване на обезлесяването както в Пирин, така и в родната си Шри Ланка.

След дипломирането си Рошел ще се завърне в Шри Ланка, за да следва магистърска степен по разрешаване на конфликти, след което планира да работи в неправителствения сектор. „Приемам това отличие едновременно с чест и смирение. Убеден съм, че всеки един студент на АУБ заслужава медала не по-малко от мен. Това отличие ме мотивира допълнително да работя за позитивна промяна в моята страна, а също и в света. Шри Ланка съвсем наскоро приключи с войната, всъщност през 2009 г. Аз буквално израснах във военна зона. Искам да помогна в процесите по възстановяване и помиряване, както и да работя за предотвратяване на евентуални нови конфликти,“ – каза Рошел веднага след получаване на медала.

„АУБ се отличава като институция, която привлича и обучава изключителни студенти с високи стремежи. Предизвикателството и удоволствието от работата с такива студенти вдъхновяват нашите преподаватели да бъдат всеотдайни и безкомпромисни към работата си. Ние аплодираме постиженията им и очакваме с надежда и гордост бъдещето на тези талантливи млади хора“ – каза президентът на АУБ д-р Стивън Съливан. Той награди и 147 студенти за отличен успех през последните два семестъра.

Специални отличия получиха и студентите в 4-ти курс с изяви в една от единадесетте специалности. Сред тях е пълният стипендиант на Фондация „Америка за България“ – четвъртокурсникът Сава Стоянов. Той беше отличен за изключителни постижения в областта на политическите науки и международните отношения, както и за най-добър студент-помощник в общежитията.

132 студенти, които получиха стипендии при кандидатстването си или спечелиха такива по време на обучението си, бяха също отличени по време на церемонията. Финансирането, което АУБ получава от фондации и корпорации, е доказателство за все по-тясната връзка между частния сектор и образованието.

3 - President Sullivan

2 - President Sullivan and Rochel Canagasabey

1 - Ceremonia

Comments

comments