Словенският премиер подаде оставка

item_cerar

Словенският премиер Миро Церар подаде оставка късно снощи, няколко часа, след като Върховният съд на страната анулира резултатите от проведения през септември референдум, с който беше одобрен железопътен проект на стойност 1 млрд. евро – най-голямата инвестиционна програма на лявоцентристкото правителство, предадоха световните агенции.

„Сили от миналото не ни позволяват да работим за бъдещите поколения”, заяви Церар на пресконференция, добавяйки, че това е била последната капка и връща властта в ръцете на народа.

„Взех решение, което всеки, заслужаващ доверие, политик би следвало да вземе в подобна ситуация”, каза още премиерът и добави: „Вие (гражданите – б.р.) ще имате възможност на изборите да отсъдите кое е правилно и кое – грешно и кой заслужава вашата подкрепа”.

Церар похвали също успехите на лявоцентристкото правителство в овладяването на икономическата криза.

„По време на моя мандат икономическата криза приключи. Словения има устойчив икономически растеж, третия най-силен в Европа“, каза той, като допълни, че страната му има също най-ниското ниво на безработица след 2009 г.

Церар ще остане на поста до съставянето на ново правителство. Очакваше се изборите в Словения да се състоят през юни и не е ясно дали оставката на премиера ще доведе до изтеглянето им за по-ранен срок, отбелязва Ройтерс.

В социологическите проучвания Партията на модерния център, чийто лидер е Церар, изостава зад три други политически партии, като начело е Листата на Марян Шарец, която никога преди не се е кандидатирала за парламента.

По думите на Церар коалиционните партньори от дълго време се опитват да подкопават проекти. Той не назова обаче конкретни партии или програми.

„Исканията и предложенията стават все по-малко осъществими и дори вредни за държавата“, каза още Церар.

Словенски учители по-рано вчера проведоха втората си еднодневна стачка с искане за по-високи заплати. Други държавни служители също настояват за солидни увеличения на заплащането на труда, посочва Ройтерс.

Правителствената коалиция, която пое властта през септември 2014 г., включва освен Партията на модерния център на Церар, партия „Социалдемократи“ и Демократичната партия на пенсионерите (ДеСУС).

Comments

comments