След срутването на 14-етажно скеле в Благоевград, Инспекцията по труда: Работниците във фирмата нямаха трудови договори!

DSC_0531

Два дни след рухването на 14-етажното скеле на най-скъпо струващия блок на ул. „Цар Иван Шишман“ №16 в Благоевград, който се санира по Програмата за енергийна ефективност, се свързахме с Инспекцията по труда, за да установим какви са нарушенията на фирмата – изпълнител “Техно-енерджи“ ООД.
Справката с Инспекцията по труда – Благоевград показа, че нито един от четиримата работници, които са били на място при извършването на проверката, не е имал сключен трудов договор с фирмата. Такива са сключени едва след направената проверка.
Тя стартира още в деня на инцидента, който по чудо се размина без жертви и за който ви съобщихме тук.
Причините, довели до срутването на скелето, все още са в процес на изясняване, очаква се в началото на следващата седмица да бъдат ясни. От стартирането на проверките от началото на годината, фирма “Техно-енерджи“ ООД не е намерена от Инспекцията по труда като фирма – изпълнител по санирането на друг блок в Благоевград. За това, че работниците работят без сключени договори обаче, от Инспекцията по труда предвиждат наказание за фирмата – от 1 500 лв. до 15 000 лв. Наказателна отговорност от работещите бе договор няма да бъде потърсена.
86 са проверките, направени от Инспекцията от началото на годината до сега. За месеците февруари и март са констатирани 6 лица, които работят по санирането без сключен трудов договор, за месеците април и май такива не са установени. 10 са актовете, с които е спряна работата по скеле заради техническа неизправност и неспазване условията за безопасност на труда. Основни причини за спиране на работата са липса на стълби, липсващи перила и необезопасени конструкции.
Освен констатираните от Инспекцията нарушения, такива установихме и ние на място вчера. За липсата на подемници и стиропор от 5 см. за блока, саниран за 277 лв. на кв.м, докато в съседство се вижда качествено изпълнение за по-малко пари – вижте тук

Comments

comments