„Скаптопара“ противопостави кмета и местните хора. Противопоставянето „Магистрала срещу разкопки“ вбеси благоевградчани

blgIMG_2448

Навръх вчерашния празник, кметът на Благоевград Атанас Камбитов направи изявление от страницата си във Фейсбук и предизвика лавина от реакции. Написаното бе неговата позиция по повод разкопките край града.

 

„Търси се инженерно решение за изместване на трасето на АМ“Струма“, което струва нови 43 милиона и по думите на министър Нанков ще увеличи срока за изграждането на магистралата с над 4 години, в които ще текат обжалванията . /Това е коректното цитиране на министъра, а не както го цитират някои – една година/. Т.е. в най-добрия случай строителството на магистралата ще продължи след 2022 година, но съществува и рискът въобще да не продължи. „, пише в позицията.

Ако трябва да коментираме изнесените в позицията цифри, логично се натъкваме  на известни съмнения. Кратка справка в Уикипедия показва, че пътната част на лот 3.1 е с дължина от 12,6 km. Участъкът не включва тунел „Железница“, който е предмет на отделна обществена поръчка. Договорът за пътната част на лот 3.1 е сключен на 30 декември 2015 г., като изпълнител е ДЗЗД „АМ СТРУМА 3.1“, състоящо се от „Агромах“ ЕООД, „Пътища Пловдив“ АД, „Хидрострой“ АД, „Пътища Пловдив Груп“ ЕООД, „АБ“, АД и „Алве Консулт“ ЕООД. Приетата договорна сума е 186 млн. лв. При това положение, ако  целият лот 3.1 е около 180 милиона, а средствата за „принудително отчуждаване на имоти“ за целият лот са около 200 хил.лв.,  как 0.5км (1/44) от този проект за 22 км. би струвала 1/4 от общата стойност ? Тези въпроси логично се задават от хората, които от самото начало настояват за запазване на находките. Още повече, след като Борисов заяви, че дава 2 месеца на експертите да преценят и изчислят колко ще струват различните варианти, не става ясно как кметът е изчислил само за няколко часа тези суми.

1

В ефира на БТВ, на 5 май сутринта, в края на интервюто с него, Камбитов каза, че има технически решения за запазване на находките там където са. Това твърдение също е в противоречие с написаното в социалната мрежа ден по-късно. „Ако находките останат на мястото, където са открити, строителството на АМ „Струма“ спира окончателно.“, пише Камбитов на 6-ти май. Дни преди идването на премиера, кметът твърдеше, че протестиращите са дезинформирани и всъщност мнението на общината се препокрива с мнението на протестиращите. От неговото изявление вчера обаче, става ясно, че оставането на място на разкопките би противопоставило магистралата срещу „Скаптопара“.

2Хората в социалната мрежа сериозно се ядосаха  на написаното и заваляха критики към Атанас Камбитов. Той не отговори на нито един от аргументираните въпроси, но влезе в диалог с Калоян Ханджийски, общински съветник и опонент на кмета от последните местни избори за кмет. Тази реакция бе изтълкувана, като изключително лош ход или грешка на ПР-ите на градоначалника. „Заяждане на дребно“, вместо ясни и категорични отговори на истински важните въпроси, така разчетоха коментиращите поста, написаното в отговор на Ханджийски.

В позицията се „налага“ и твърдението, че АМ „Струма“ и разкопките се противопоставят. Камбитов настоява, хората да  разсъждават  над  възможностите: „- Запазване и съхраняване на находките на мястото, където са открити и спиране на строителството на магистралата ?!

-Запазване на находките и удължаване на срока на строителството на АМ „Струма “ с над 4 години/ макар,че тук рискът да не продължи строителството е голям /

-Запазване на находките с преместване и продължаване строителството на магистралата .“ 

От така написаното ние разбираме, че трябва да изберем един от двата проекта – разкопките на място или магистралата. А всъщност си мислим, че и двете могат да се развиват, стига да се измести трасето, все пак говорим за изместването не на цялата АМ „Струма“, а само на 1 км. от нея.

„Като разумни и мислещи хора нямаме право да конфронтираме тези два обекта, давайки превес на единия над другия, така както правят т. нар. протестиращи. Те настояват находките да бъдат запазени там, където са открити. Какво означава това и какви са възможните варианти към момента?!“, пише още кметът.

Нещо повече, хората никога не са заявявали, че са срещу строежа на АМ „Струма“, както се опитва да се извлече. Никой и никога не е противопоставял двата обекта, хората искат да се намери решение, което да е добро за всички, а то съществува, стига да искат да го видят.

Изразът „ т. нар. протестиращи“, е другото, което обиди хората. Протестите и настояването да се опази историята е кауза на всички хора, опитът да се вменят политически обвинения и „обяздване на протеста“ са обидни за обикновените граждани, които без никакъв друг интерес защитават позицията си.

 

Знаем, че е много лесно за всеки конфликт и несъгласие да се обвиняват политически противници, защото така по-лесно се оправдава недоволството, но в случая е крайно неуместно.

Отношението на управляващите, в това число и на самия премиер, който дойде в събота, е изключително обидно за хората от Благоевград. Градът е бастион на ГЕРБ в последните години, партията получава сериозна подкрепа тук  и на местни, и на парламентарни избори. Когато се наложи хората да получат подкрепа обаче, получиха друго. Борисов ни изкара неблагодарни и напомни няколко пъти, че трябва да му благодарим…за нещо. Кметът Камбитов пък, сякаш „леко смени курса“ след посещението на премиера.

В крайна сметка излиза, че отново сме в изходна позиция. Там, където бяхме и в началото. Въпросът сега е, дали хората ще направят „засилване“ от тази позиция и ще устоят, или пък ще „застинат“ на място, всичко ще се уталожи, както може би се надяват и управляващите.

 

 

Comments

comments