Скандали, висок тон и липса на категорични отговори белязаха днешната извънредна сесия на ОбС-Благоевград


Благоевград е пред криза с боклука. До 31 декември трябва да бъде закрито сегашното депо за битови отпадъци край село Бучино, а новото все още не е изградено. Заради обжалване на ОВОС от страна на екологични организации реализацията му се забави с почти две години.

Вече има избран изпълнител на новото депо. Ако няма обжалване, то през юли-август догодина то може да е готово. Стойността му е 22 918 000 лв. с ДДС, от тях 17 млн. лв. са от ПУДООС, останалите очакваме да получим от финансовото министерство с постановление на Министерски съвет”, обясни кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

В момента общината спешно води преговори с  Разлог  в търсене на вариант къде да се транспортират 38 000 тона боклуци, които годишно се изсипват на сегашното сметище. Финансовият ресурс за областния център за това ще бъде непосилен. Сметките сочат, че за година за извозване до новото и модерно депо в Разлог на отпадъците ще са необходими най-малко 12 милиона лева. Затова е необходима финансова помощ от държавата.

Извозването ще струва 70 лв./тон отпадък без ДДС, с превоза и допълнителните такси, крайната цена е около 147 лв./тон.

Точно този въпрос стана повод за скандал  на днешната извънредна сесия на ОбС- Благоевград.

Въпросите на Злата Ризова и Гергана Янчева извадиха от равновесие кмета Камбитов, който си позволи висок тон и въпроси, заместващи очакваните отговори. Високата цена и липсата на категоричност за това ще поеме ли държавата плащането, „запалиха“ кмета и той репликира Янчева с въпрос, къде е било БСП през 2007 от когато датира проблемът, според него. Гергана Янчева отговори, че той визира период в който тя не е имала отношение към управлението и поиска категорични отговори.

Въпреки спора, Гергана Янчева  подкрепи предложението и гласува „ЗА“.

Не по-малко настоятелна се оказа и Ризова, която също не получи адекватен отговор на своите запитвания и опасения.

Твърда подкрепа Камбитов получи от Албина Анева и Владимир Елезов, които нямаха съмнения и колебания в това да подкрепят кметското предложение.

Comments

comments