Синдикалистката Бонка Ичкова с протестно писмо срещу ситуацията в Центъра за лично и творческо развитие в Благоевград

изтеглен файл (1)

Протестно писмо от синдикалистката Бонка Ичкова срещу процесите в новосъздадения Център за лично и творческо развитие в Благоевград предизвика реакции в благоевградската общественост. Публикуваме писмото й без редакторска намеса:

„Уважаеми дами и господа,

С особена тревога вече една година следим процесите в новосъздадения ЦЛТРДБ в Благоевград. Във връзка с влизане в сила на ЗПУО този център трябваше да наследи бивш ОДК. С решение на Общински съвет Благоевград и по настояване на Зам. кмет по Хуманитарни дейности Христина Шопова към него бяха назначени преподаватели и служители от Центъра по изкуства и Младежки дом, които преди това бяха в структурата на отдел Култура в Община Благоевград.
Беше създадено мега звено, включващо по щатно разписание – 32 педагогически специалисти и 13 души административно-помощен персонал, както и 16 хоноровани специалисти. Независимо от нашите изразявани нееднократно притеснения относно финансирането на толкова много работещи, Община Благоевград ни уверяваше, че децата на Благоевград по този начин са облагодетелствани в своя многообразен избор.
За съжаление малко след началото на учебната година в ЦЛТРДБ и назначаването на нов директор започна прилагане на двоен стандарт от Христина Шопова спрямо дългогодишните учители с опит в системата на образованието за формиране на групи и брой заети в тях съобразно нормативната уредба на МОН и останалите специалисти. От първите се изискваше да бъдат изрядни, за да могат да изпълнят изискванията на Образец №3, а на другите се обясняваше, че техните нормативи зависят единстевно и само от Кмета на Общината.
С решение на Общински съвет Благоевград от месец януари 2017 година бяхме изненадани с въведени такси на децата в групите без предварителен задълбочен анализ за дейностите нефинансирани от държавата. Още повече, че при попълване на групите в учебните заведения на територията на Община Благоевград, всички дейности бяха рекламирани като безплатни.
Липсата на всякакъв педагогически опит на директора на ЦЛТРДБ г-жа Гаврилова не създаде необходимата творческа и административна атмосфера за работа, а именно:
непровеждане на педагогически съвети;
липса на длъжностни характеристики за заеманата длъжност;
неосигуряване на необходимата материално-техническа база за провеждане на нормални творчески занятия;
неосигуряване на необходимия финансов ресурс за участие на ученици и преподаватели в конкурси, състезания и изяви /същите се самофинансираха с лични средства/.
В навечерието на 24 Май 2017г. в разрез т.10.2. от подписано КТД с Кмета на Общината научихме от медиите за внесено предложение до Общински съвет Благоевград Центърът да бъде изваден от сферата на образованието. След остра реакция от наша страна до всички институции, предложението беше оттеглено на 26 Май 2017г..
След този акт започнаха целенасочени неправомерни проверки на колегите, най-вече от бивш ОДК. Тези същите се осъществяваха с участие на хора от непедагогическия персонал и без задължителния предварителен график изготвен от директора. Колегите получаваха чрез куриерски фирми на домашните си адреси констатации неотговарящи на истината. Заплатите в ЦЛТРДБ бяха увеличени от 01.05.2017г., а не от 01.01.2017г.. Мотивът беше, че въпросния център черпи огромен ресурс от общинския бюджет.
Уважаеми дами и господа,
Искаме незабавна финансова и документална проверка на ЦЛТРДБ в Благоевград поради следните факти:
Хора заемащи длъжност домакин получават много по-високи възнаграждения от всеки педагогически специалист.
Според нас заеманата длъжност финансов контрольор трансформирана в заместник директор на заплата 1063 лв. е заета от съпругата на Зам. кмет Иво Николов. Ние питаме кое налага откриването на такъв щат?
През цялата година се оказва, че центърът разполага с две щатни бройки Зам. директор по учебната дейност.
През цялата година продължаваха назначения от община Благоевград по новоткрити дейности.
С ново длъжностно разписание на ЦЛТРДБ считано от 01.10.2017г., отново без информиране на социалните партньори, са съкратени щатни педагогически специалисти – 10бр. Отново липсва анализ за търсените от учениците извънучилищни форми. Странна комисия с още по-странни критерии и под пълната диктовка на Общинска администрация решава кои длъжности и кои дейности да бъдат съкратени.
По този начин са съкратени дългогодишни педагогически специалисти в бивш ОДК, . Съкращаване на непедагогически персонал няма, още повече, че два незаети щата продължават да фигурират. В новото длъжностно разписание остават ръководители на групи без педагогическа правоспособност.
Ние Ви питаме до кога въпросният център ще бъде управляван като частна школа на г-жа Христина Шопова. Не можем да премълчим факта, че колегите работят непрекъснато под психологически натиск и заплахи от дисциплинарни уволнения. В следствие на тази нечовешка атмосфера създадена от Зам. кмета и провеждана от цялото ръководство на центъра, двама от педагогическите специалисти не издържаха на напрежението и подадоха молби за напускане.
Очакваме от Вас компетентна, истинска, а не „обективна” партийна проверка. Не възнамеряваме да продължаваме да мълчим относно едноличното феодално поведение на г-жа Шопова.

Очакваме да обърнете внимание на Началника на РУО Благоевград Ивайло Златанов, че въпросният център е част от процеса на образованието, а не частна дейност на Община Благоевград, тъй като през изминалата учебна година той по никакъв начин не упражни контролна дейност.
Настояваме за бърза намеса, за да предотвратим продължаващи нарушения и съкращаване на дългогодишни педагогически специалисти. Работещо звено, устояло на всякакви непремислени реформи и политически кризи, утвърдило се като изключително полезно за децата на нашия град е на път да бъде унищожено.,пише Ичкова .

Пункт по пункт проверихме казаното от г-жа Бонка Ичкова и се оказа ,че гневът и е заради това ,че тя попада във въпросните съкратени бройки,които не са 10 ,а 5- има, и тъй като тя е на половин щат в центъра ,5 и половина души . Договорът на г-жа Ичкова в центъра е прекратен ,заради скандални констатации след извършена проверка .
Г-жа Ичкова води на списък 39 деца ,с които работи в центъра ,а проверката установила, че е отчела само 2 платени такси .Възниква въпросът – Защо по списък има 39 деца,плащат само 2, и колко деца идват въобще на заниманията на Ичкова?!
Проверка неколкократно установява ,че в часовете на г-жа Ичкова деца няма ,оправданието е, че „току що ги е пуснала“. Парадоксална и потресаваща кореспонденция открихме между Ичкова и директорката на центъра. В писмо- отговор на поредна проверка Ичкова пожелава на директорката Гаврилова „да намери вечен покой по време на празниците“, но за това сензационно и високопарно писмо ,ще ви разкажем друг път.
Проверка установила, че г-жа Ичкова,която работи на половин щат в центъра и останалите 5-има съкратени са работили в центъра по максимум 2 часа и колкото пъти „работодателят“ е извършвал проверки въпросните госпожи не са били откривани на работните им места. Това е констатирано и описано в констативни протоколи.
Съкратени са пет и половина души, останалите, 2 -ма са пенсионирани и 2-ма са напуснали доброволно. До съкращението се е стигнало след заключения на проверяващи, че с отсъствията си от работа съкратените учители са нанесли щети ,децата губят интерес към извънкласните занимания и посещават частни школи. В Благоевград частните школи за личностно и творческо развитите на децата са с препълнен капацитет ,общинският център едва събира деца. Проблемът къде е ?! питат родители в множество сигнали и жалби до общинска администрация.
Такса от 5 лева не е проблем за нито един родител, при условие, че детето му е доволно от извънкласните занимания, а родителите доволни от творческото им развитие. Всъщност, таксата бе въведена от общината с цел конторл и добиване на ясна представа колко деца реално посещават заниманията. Проблемът, твърдят родителите е, че част от школите учителите неглижират заниманията с децата им. Системните оплаквания всъщност са предизвикали и изненадващите проверки в този център. Зам. кметът Шопова е разпоредила на директора на центъра да проверяват персонала, за да се установи имат ли основание родителите да пускат жалби, в които да твърдят ,че там не се работи. Със затягането на дисциплината, изригна гневът на някои от работещите в центъра.
И докато проверявахме писмото на г-жа Ичкова в редакцията ни позвъниха учители, които ни предоставиха подписка, в която категорично се дистанцират от твърденията на Бойка Ичкова. 22 -ма души се подписват анти твърденията на Ичкова. Сметките показват ,че г-жа Ичкова пише писмо ,намесва премиера, депутати и куп институции, заради воплите на съкратените 5 и половина души.
Много шум за нищо, се оказа протестното писмо на г-жа Ичкова ,чии интереси защитава тя ? На колектива от 22 -ма ли ,или интересите на 5-има учители, допуснали нарушения в работата си?! Надяваме се, че проверка на писмото на г-жа Ичкова ще има от страна на всички ангажирани институции, но резултатите от нея по всяка вероятност ще са същите ,които ние установихме днес.“

Comments

comments