„Симитлия-Древната земя на кукерите” събира участници от България и Македония

simitli

Над 5000 участници от цялата страна и от Македония ще дефилират на 15-тото юбилейно издание на фестивала на кукерските и маскарадни игри “Симитлия-Древната земя на кукерите” в Симитли тази събота. Приемането на заявки за участие приключи, а желаещите да участват наброяват над 5000. Тази събота 13 януари, на стадион  „Септември” ще дефилират едни от най- уникалните кукери от цялата страна и две групи от Македония.

Петнадесет години зрелищно шоу, запазване на кукерските  поверия, събрани във фестивал, който за 15 -ти път ще  разкаже на хилядите гости, които идват в Симитли, че магията е жива, че нищо не може да спре съществуването на изконната традиция на Сурва.

Тази година за юбилея на грандиозния фестивал се очакват рекорден брой участници. Това издание очаква земята под краката на  гости и домакини да бъде разтресена от над 5000 кукери.

Кукерите от общината са в осем групи за маскарада, а в „Симитлия – Древната земя на кукерите” ще дефилират 25 гостуващи групи. Седем  групи от страната за първи път пристигат в Симитли.

Големият празник е в събота, 13-ти януари от 10:00 часа на стадион  „Септември” в град Симитли. Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда за петнадесета година, под патронажа на кмета на общината Апостол Апостолов, който е и основен инициатор за създаването на маскарадните игри и утвърждаването на фестивала през годините. Тази година 33 групи и над 5000 участници  ще се представят в целия си блясък пред хилядите гости и приятели на Симитли.

Comments

comments