Символът @ за първи път е употребен от българи

Най-ранната документирана употреба на символа @ е в български препис на гръцка хроника от 14 век, пише BBC. Ръкописът се съхранява в библиотеката на Ватикана, а @ е използван като първа буква в думата „Амин“, с която завършват молитвите. Мистерия е защо символът е използван точно в този контекст.

@ вече е символ на интернет ерата, защото се използва за означаването на имейлите, но има широка употреба и в социалните мрежи. Въвеждането му в интернет езика е благодарение на Рой Томлисън, който се смята за изобретател на електронната поща.

Изследователят Кейт Хюстън разказва пред BBC, че символът се е използвал често при печатарите през 19 век. Той е означавал, че всичките тези книги/вестници могат да се купят за тази цена.
Символът пробива на компютърните клавиатури, защото и през 20 век е продължавал да има бизнес предназначение, обяснява Хюстън. Примерът е следният – 12 батерии@1 евро (at the price of – на цената на), което означава, че 12 батерии се продават за 1 евро.

Стабиле открива символа в писмо от 1536 г. между търговци, което е изпратено от Севиля до Рим. В него той е използван като абревиатура за амфора.
Но най-ранната документирана употреба на символа се оказва на български език в религиозен текст близо 200 години преди това. Той е от 1345 г. и се съхранява в Апостолическата библиотека на Ватикана.

Comments

comments