Силата да владееш живота си

Change-Your-Life-Man-City-Pic-3

Голяма част от човечеството е подвластно на приетите норми в обществото. Всеки от нас познава поне двама-трима, които са погълнати от ежедневието и тези двама-трима дори и не осъзнават, че съществува и друг свят, освен самият техен, който са си създали. А може би не те са му дали началото, а им е наложено от заобикалящата ги среда. Тази среда ни налага заучени фрази и начини на живот.

Раждаш се, учиш се да ходиш, да говориш, да се храниш. Пращат те на градина, след това на училище. Идва времето, в което сам трябва да избираш своя път. Но дали наистина това е „пътят“ – твоя път? Дали не ти е наложено и втълпено, че трябва да завършиш университет, трябва да учиш Икономика, Програмиране или Право, защото в момента това се търси на пазара, а всъщност ти искаш да си актьор или писател.

В следващия етап на живота, ти създаваш семейство. Завършил си и упражняваш престижна професия , защото така е трябвало. Имаш много пари, но те не утоляват жаждата ти. Прибираш се вкъщи – чистиш, готвиш, пускаш телевизора, гледаш новините и си лягаш. Лягаш си неудовлетворен от днешния ден и не знаеш какво не ти е наред. Не се чувстваш себе си, нещо не ти достига, за да постигнеш баланс. Ядосваш се, не можеш да спиш и мислиш за утре. А какво те очаква утре? Същото.

Ако се погледнеш отстрани, ще видиш себе си, затворен и силно запечатан в една здрава кутия, но все още не знаеш, че притежаваш необходимото, за да я отвориш и да вдишаш от чистия въздух. Само трябва да повярваш, че имаш силата да притежаваш настоящия момент, че всичко зависи само и единствено от теб, че можеш да контролираш своя ум, своите действия и своето бъдеще.

Ако не ти се разговаря с определен човек, недей. Ако работата ти не ти харесва, намери си друга. Това е твоят живот, както казва американският писател и антрополог Карлос Кастанеда: „ Винаги помни, че пътят е просто път. Ако усещаш, че не трябва да вървиш по него, го остави.“

Хората много рядко си дават сметка, че във всеки момент могат да изхвърлят от живота си всичко, което искат. По всяко време. Но не знаят, че имат силата да го направят. И в края, най-важно е да останеш верен на себе си и своите вярвания. Само така можеш да утолиш жаждата си.

Снимка: sparklequotes.com

Comments

comments