Родилното отделение в Петрич възобнови дейността си

dsxc_29-e1475582408978

От днес, 1 септември, родилното отделение в Петрич възобнови дейността си.

Както бе планувано, в първия ден от този месец всички медицински лица отново са на работа и посрещат пациенти.

Припомняме, че през месец август отделението не работеше поради липса на специалисти ненеонатолози – това са кадрите, които се грижат за новородените бебета и ги лекуват. Без присъствието на такова медицинско лице, раждане не би могло да се случи. Източници на Благоевград – Нюз потвърдиха, че неонатолозите в Петрич са трима и всеки от тях е назначен на работа на граждански договор. Поради лични причини и на тримата специалисти в областта им се наложи да отсъстват през месец август, което доведе до невъзможността да се извършват раждания в отделението. Затова най-разумния вариант бе останалите лекари и медицински лица да бъдат пуснати в платен годишен отпуск, а родилките да се обгрижват в санданската болница.

Ключова роля в създалата се преди месец ситуация изигра процесът по сливането на болниците „Рокфелер“и „Свети врач“, който тече и в момента. Без наличието на новосъздадената обединена болница „МБАЛ „Югозападна болница“, ситуацията в Петрич би достигнала до най-критичната си точка. Проблемът с Родилно отделение – Петрич е липсата на медицински лица и преди осъществяването на сливането напускането на един специалист би довело до закриване на отделение и абсолютна невъзможност да се предостави здравна услуга. Сега обаче това сливане дава алтернатива на местното население както в Петрич, така и в Сандански.

Тук е и големият плюс, който създава съществуването на МБАЛ „Югозападна болница“. Родилно отделение за бъдещите майки от Петрич и новородените им деца имаше и през август. Фактът, че за един месец то се намираше в Сандански, не променя предоставянето на здравна услуга – линейка транспортираше всяка една родилка до отделението. Въпросът с това на чия „територия“ ще се осъществи раждането е маловажен и бледнее пред същността на проблема със самото раждане – а именно кой специалист ще го води, важно е какъв е екипът, а не къде се е случило раждането.

Comments

comments