Робот заменя лекаря в битката срещу рака

stormram_4_ins

Когато говорим за роботи, естествено е да си представяме човекоподобните дроиди от филмите. Но всъщност много роботи приличат повече на машини, които работят самостоятелно, особено в медицинската област. И точно те имат потенциал да окажат влияние върху нашия живот.
Такъв е случаят с робота Stormram 4 – това е машина, отпечатана на 3D принтер, която може да извърши биопсия, т.е. да вземе проба от тъканта под кожата. Stormram 4 има мисия да помогне в битката срещу рака на гърдата – най-честата форма на рак сред жените.
Основната разлика в сравнение с конвенционалните методи е, че роботът може да вземе биопсия, поставен в скенер за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), вместо по време на ултразвуково изследване или мамография. Това му дава „най-висока точност в сравнение с други техники, използвани в диагностичната фаза на пациентите с рак на гърдата”, споделя пред CNET Франсоа Сийпел, един от изследователите, работещи по робота.
Stormram 4 бе отличен в Седмицата на роботиката в Обединеното кралство в края на юни. Но определено технологията се нуждае от подобрения, вкл. в самата процедура за взимане на биопсия. Иглата за биопсия определено е голяма, но наличието на човек-асистент, който обяснява всяка стъпка от процедурата по време на нейното извършване, прави стреса по-поносим за пациента.
Освен че някои жени се страхуват от игли, има и такива, които страдат от клаустрофобия и не харесват идеята за изследвания с ЯМР машини. Когато към това се добави и страхът от променяща живота диагноза, се очертава една изключително нервна група от пациенти.

Comments

comments