Проф. д.ф.н. Флорентина Бадаланова-Гелър представи новата си книга в ЮЗУ „Неофит Рилски“

dav

Днес в ЮЗУ „Неофит Рилски“ се проведе премиерата на книгата на проф. д.ф.н. Флорентина Бадаланова-Гелър „КНИГА СУЩАЯ В УСТАХ: фольклорная библия бессарабских и таврических болгар“
Мащабното изследване е посветено на фолклорните образи на Библията. Книгата представя устните текстове, събрани сред таврийските и бесарабските българи, както и текстове от архива на БАН, събирани назад в годините от изтъкнати изследователи на българския фолклор, в които сюжетите на юдео-християнските книги се срещат и взаимодействат с локалните етникултурни традиции.
Водещ на представянето на книгата беше доц. д-р Илия Недин, ръководител на Катедрата по етнология и балканистика във Филологическия факултет.
Гости на премиерата бяха деканът на факултета – проф. Магдалена Панайотова, проф. Цветан Ракьовски – ръководител на Катедрата по литература, проф. Стилиян Стоянов, доц. Лъчезар Перчеклийски – ръководител на Катедрата по български език.
Професор Бадаланова-Гелър сподели ценен изследователски опит с младите гости – студентите по етнология и по българска филология. Разказа за научното си сътрудничеството със знакови учени от областта на семиотиката и етнолингвистиката Юрий Лотман, Борис Успенски, Никита Толстой, с известния антрополог и семиотик Елеазар Мелетински и др.
В края на премиерата домакините от Катедрата по етнология и балканистика благодариха на проф. Флорентина Бадаланова-Гелър, затова че избра първото представяне на нейната книга да бъде именно на територията на ЮЗУ „Неофит Рилски“, и си пожелаха още ползотворни срещи.

Comments

comments