Протест за таксите в детските градини пред сградата на община Благоевград. Представители на местното управление не пожелаха да говорят с протестиращите.

Родители на деца от Благоевград, посещаващи детска градина, останаха изненадани от решение, което ОбС-Благоевград взе на последната за 2017 година сесия. По предложение на кмета Камбитов, бе прието да се заплаща цялата такса за месеца, дори детето да не е посещавало детското заведение. Таксата ще бъде намалявана само срещу медицински документ.
Това ядоса много родители, които разбраха от медиите за въпросното решение. Това ги принуди да излязат на протест тази сутрин пред сградата на общината. Събраха се около 15 майки, въпреки очакванията за доста повече. Липсата на повече родители, присъстващи на мястото коментираха, че се дължи на натиск. Някои споделиха, че майки са предупреждавани да не ходят на протеста, както и да плащат таксите без да се оплакват, защото иначе рискували да бъдат лишени от детски надбавки. Късно снощи представител на интернет медия също сподели в социалната мрежа, че е предупреден да не дава поле на изява на протестиращите. Дали в действителност е имало подобни действия, ние не успяхме да разберем, тъй като нито един представител на общината не слезе пред сградата, за да коментира информацията.
От община Благоевград със сигурност са останали доволни от малката бройка на протестиращите, но ако слуховете за натиск се окажат верни, това ще се окаже по-притеснително дори от повода за днешния протест.
Отговори не получиха и майките, които въпреки всичко дойдоха и изразиха недоволство от решението на ОбС-Благоевград и кметската администрация. По време на събитието, майките се надяваха да получат адекватно обяснение от кмета, но и самият той не се появи. Няколко медии публикуваха негово изказване от фейсбук страницата му, което майките разчетоха като подигравка към тях и децата им.
Всичко това се случва на фона на влезлите в сила промени в Закона за местните данъци и такси на 1-ви януари тази година.
Безплатна детска градина за децата от подготвителни групи – тази промяната е записана в Закона за местните данъци и такси и влиза в сила от 1 януари. Общините ще бъдат задължени да намалят таксите за предучилищните групи в детските градини от 2018 година. Те ще могат да събират пари само за храненето на 5- и 6-годишните. Това е записано в проекта за държавен бюджет за 2018 г., с който се
правят промени в Закона за местните данъци и такси и в Закона за предучилищното и училищно образование.
В момента общините масово не диференцират таксите за по-малките деца и за тези в предучилищните групи, въпреки че за 5- и 6-годишните обучението е задължително.

Само в 13 общини в България, родителите на деца в задължителните предучилищни групи са освободени от такси. А едва в 12 общини детските градини са напълно безплатни за децата, независимо от възрастта им.

Оказва се, че много родители не знаят за какво точно се използват парите от таксите, които плащат. Според закона досега тарифата е покривала „отглеждането и възпитанието на децата в задължителната предучилищна подготовка“. На същото място в закона вече пише, че ще се плаща само за храната. Един храноден в детската градина струва между 2,50 и 3 лева.

Пример от преди 6 години имаме във Велико Търново, където Нормативният документ, който бе приет след гласуване от Общинския съвет на 28 декември 2011 г. определяше какво следва да заплащат родителите на деца, посещаващи градини и ясли и при какви условия. Бе определена месечна такса от 50 лева за децата на 5 и 6 г., които посещават задължителните занятия по предучилищно обучение.
Наредбата бе атакувана пред съда от Районна прокуратурата – В. Търново, след приключена проверка по сигнали от граждани. Държавното обвинение изложи довода, че заплащането на такса за предучилищна подготовка противоречи на Закона за народната просвета, тъй като според него обучението е задължително и безплатно, независимо дали се извършва в училища, или детска градина.

Дали това решение ще бъде атакувано от майките в съда, предстои да разберем.

Comments

comments