Прокуратурата призна, че ОбС-Благоевград е взел незаконосъобразни решения. Прекрати преписката, заради ограничение в закона

загл

През декември Върховна административна прокуратура разпореди проверка след сигнал на Blagoevgrad-news.

ВАП изпрати за проверка сигнал на нашата медия, изпратен до Главния прокурор на РБ, с оглед преценка на необходимостта от предприемане на действия по реда на надзора за законност.

В средата на ноември, ние написахме сигнал във връзка с няколко решения на ОбС-Благоевград, за които имаме съмнения, че са взети законно и при неспазване на подзаконов нормативен акт, какъвто е  Правилника за организацията и дейността на Общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация

4На сесията през октомври, имаше само една реална заплаха за това въпросните предложения  да бъдат отхвърлени в лицето на адв. Илко Стоянов, който също напомни за  Правилника  и чл.95, ал.3, според който „предложение за решение по което общинският съвет се произнесъл със свое решение не може да се внася за повторно разглеждане от общинския съвет до шест месеца от вземане на решението на съвета, като за новото му разглеждане вносителят мотивира настъпването на нови обстоятелства за за неговото разглеждане.“, като поиска отпадане на точките. Като юрист, той се опита да предотврати именно вземането на решения, които не са съобразени със закона. Настояването му за отпадане на предложенията бе неглижирано от колегите му, които бяха решени да гласуват „ЗА“, дори с риск да погазят правилата. 

Така се стигна и до нашия сигнал до Главния прокурор на РБ.  Апелирахме, прокуратурата да се произнесе и да прецени, имаме ли право да оспорваме законосъобразността на тези решения.

В сигнала визирахме 5 предложения и в последствие приети като решения ,  относно даване на съгласие за обявяване на публичен търг с тайно наддаване за продажба на общински поземлени имоти. Взетите решения, според нас са в нарушение с чл.95, ал.3, от Правилника на ОбС-Благоевград . Въпросният текст бе отменен с решение на ОбС-Благоевград в края на декември миналата година, но към датата на вземане на визираните , този текст все още бе в сила.

Вече има отговор и от Окръжна прокуратура-Благоевград, изпратена до нас Резолюция.  В нея се казва:

1л2

От което става ясно, че  законосъобразност на крайният акт, а именно решенията визирани  от нас е необходимо ОбС да е спазил собствените си правила, както и да се съобразява с приетият правилник. В случая, тези правила не са спазени.

За което Прокуратурата, казва още:

2

Това доказва безспорно, правилника не е спазен, липсва посочване и мотивиране на нови обстоятелства. Както е написано и от прокурора, това е нарушение и обуславя незаконосъобразност на административните актове, поради неспазване на административно-производствените правила по издаването им.

С други думи, имаме пълни основания да наречем въпросните решения незаконосъобразни, както и да порицаем ОбС за този начин на работа. Подобни решения са вземани и в други случаи, което означава, че местните парламентаристи периодично са вземали незаконосъобразни решения, с което ролята им на хора, носещи отговорност и стожери на законността, просто олеква.

В крайна сметка, прокуратурата прекратява преписката , тъй като според чл.149, ал.4 от АПК, когато прокурорът не е участвал в административното производство, той може да оспори акта до 1 месец от издаването му. В настоящият случай решенията на общински съвет са взети на 27.10.2017 година и срокът за тяхното оспорване като незаконосъобразни  е изтекъл на 27.11.2017 година.

Единствено това недомислие в закона, което ограничава на практика работата на прокуратурата, помага на хората, които погазват правилата и си позволяват да действат, така както смятат и искат.

Ние ще продължим да следим работата на ОбС, защото дори с отпадането на този член за 6 месеца от правилника им, има много други правила, които следва да се спазват.

Comments

comments