Проблемът с водата в Логодаж, Клисура и Дренково ще бъде разрешен. ВиК-Благоевград започва откриване на партиди и процедура за издване на разрешителни

ВиК

Предоставянето на публични активи, собственост на Община Благоевград, представляващи водоснабдителни системи на с. Логодаж, с. Дренково и с. Клисура, за експлоатация от „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград, стана причина за множество дебати през изминалата седмица. В крайна сметка проблемът ще бъде разрешен, предстоят процедури, които ще отнемат време, но управителката на Дружеството инж. Димитрова е решена да доведе нещата до край.

Общинската съветничка от БСП- Гергана Янчева, повдигна въпроса по време на сесия на ОбС- Благоевград. Много неправилно бе възприето от редица медии, казаното от нея и се оформи несъществуващ конфликт, за иначе сериозния проблем за жителите на трите села. “ Повдигнах въпроса по време на сесията, защото за проблема отговорност носят редица институции. Със сигурност и община Благоевград, и Асоциацията по ВиК, и Областна управа, знаят за това нещо и имат способи да разрешат проблемите на хората, в никакъв случай не е само ВиК дружеството.“, каза пред наш репортер Янчева. По нейните думи, изобщо не е ставало въпрос за атака и обвинения към ВиК-Благоевград, защото има процедура по присъединяването, по издаване на разрешителни за водоподаване, която зависи от съвместната работа на няколко институции.

Позицията на инж. Росица Димитрова бе, че до момента „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Благоевград не е отказало да приеме за експлоатация публичните активи, собственост на Община Благоевград, представляващи водоснабдителни системи на с. Логодаж, с. Дренково и с. Клисура.
Оказа се, че за водоизточниците на трите населените места няма издадени разрешения за водоползване по реда на Закона за водите, също така няма издадени заповеди за утвърждаване на санитарно-охранителни зони.
Дружеството изпрати писмено възражение до АВиК Благоевград срещу предаване на водоснабдителни системи без налични разрешения за водоползване за водоизточниците.
„Дружеството смята, че няма пречка публичните ВиК активи за трите населени места да бъдат предоставени за експлоатация от ВиК оператора, ако се намери разрешение на проблема с липсата на разрешителни за водоползване. Смятаме, че този проблем е изключително сериозен, тъй като освен необходимостта от допълнителни непланирани разходи за подготовка на необходимата документация и провеждане на процедура, самия процес изисква дълъг период от време. „, казаха от ВиК-Благоевград.

Кметът на Логодаж и инж. Димитрова са провели среща, на която подробно е обсъдена ситуацията. След нея Дружеството е започнало разпращане на уведомителни писма за присъединяване на жителите на селото и от 1-ви септември стартира откриването на партиди. Успоредно с тези действия от “ Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград са изискали наличните документи и проекти от община Благоевград, за да започнат постъпки за осъществяванена процедурата, която ще отнеме време. “ Сигурен съм, че вървим към разрешаване на проблема. С инж. Росица Димитрова говорихме и знам,че започваме стъпка по стъпка да вървим към изпълнение. Уверен съм, че ВиК ще направи всичко възможно, за да разреши проблема и хората да бъдат удоволетворени.“, каза Червенков.

Оказва се, че по неясни причини тези документи до момента не са били придвижени, а са били налични в община Благоевград. “ Имало е някакви налични проекти, които днес са изпратени на “ Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград. Сега ще вървим напред, защото има още доста неща, които трябва да се направят. Вярвам, че инж. Димитрова ще направи всичко, за да се свърши както трябва.“, допълни Червенков. Не стана ясно и какво точно се е случило след посещението на назначената от Асоциацията ВиК комисия и защо след това не са направени постъпки за издаване на разрешителните.
До получаване на съответните разрешителни за водоползване, дружеството може да понесе негативи, произтичащи от работа в нарушение на Закона за водите и ще бъде застрашено от санкциониране, поради изпълнение на дейността си за предоставяне на услугата „доставяне на питейна вода“ в нарушение на законовите изисквания и разпоредби.Въпреки това процедурата е в ход и от ВиК-Благоевград са категорични, че ще извървят целия път до реализацията и, тъй като това е важно за хората.

Comments

comments