Прецедент в Благоевград: Директорът на VII СУ „Кузман Шапкарев“ съди родител на свой възпитаник

1343388902

Почти половин година след скандалите в благоевградското 7-мо СОУ, когато родители на ученици скочиха срещу ръководството на училището, е разиграва нов скандал.

В центъра отново се оказва директорката Лилия Стоянова, която е завела дело за обида и клевета срещу един от родителите- Атанас Божинов.
Предисторията на настоящата жалба на директорката е именно от март февруари тази година, когато родители на третокласници се събраха пред 7-мо СОУ в Благоевград през месец март тази година, за да се срещнат с ръководството на училището и да проверят в какви стаи учат третокласниците. Това се случи след скандал, избухнал между ръководството и родители, поискали да влязат в училище и да разберат защо децата им са настанени по три на чин в стая, с размерите на клетка, и кое налага подобно отношение към малките ученици.
Разказите на родителите са, че причината за настаняването на децата в такива помещения било репресивна мярка, срещу отказа на родителите им и техните учители да хранят децата от кетъринга, а са избрали заведение в близост до училището. От началото на втория срок, децата били натъпкани като сардели в малка стая без прозорци.
Директорката Лилия Стоянова тогава се срещна с родителите и обясни, че децата от предучилищна възраст са много, желаещите да посещават училището са много, капацитетът е запълнен и се налага да преграждат стаи, за да поемат всички ученици. Тя отрече категорично да има репресия заради кетъринга към малките ученици и влезе във вербална схватка с присъстващите родители.

Към днешна дата Стоянова е депозирала жалба в която обвинява Атанас Божинов, че по време на срещите с родители през февруари, той се е обърнал към нея с изречението: “ Я ДА ВИДИМ СЕГА КОЛКО СИ ОТКРАДНАЛА ОТ ПРОЕКТА?“ . В жалбата си, тя обяснява още, че поведението му било обидно за нея, почуствала се унизена и съсипана. Много интересно за нас е обаче, защо Стоянова не е подала жалбата още тогава, а едва след шест месеца, точно преди да изтече срокът за завеждане на дело от този тип. Логично си задаваме въпроса, не е ли осъзнала обидата тогава и защо предприема тези действия сега.
Надяваме се въпросите, които ние си задаваме да получат отговор скоро, тъй като към момента Лилия Стоянова е неоткриваема за нашия екип. Направихме многократни опити да се свържем с нея, но ударихме на камък, естествено ще продължим, защото е важно е да получим и нейната гледна точка.

Само по себе си обвинението на директорката е прецедент, защото за първи път в Благоевград се случва подобен акт на ръководител на учебно заведение срещу родител на ученик. Липсва ли нормалната комуникация между родители и ръководството на училището и защо се стига да подобни действия ние ще се опитаме да разберем, тъй като смятаме, че това е притеснително.

По отношение на думите, които според Стоянова Божинов е изрекъл е спорно, дали това е клевета или въпрос, който не е директно обвинение. В жалбата е цитирано още едно изказване на обвиняемия : “ Хайде, госпожо, влезте и покажете какво сте направили за двеста хиляди лева.“, което отново Стоянова окачествява като престъпление по чл.148, ал.2 във вр. ал.1, т. 1 и т.3, пр.1 вр. чл. 147 от НК, което по наше мнение и без да имаме претенции за висока юридическа култура, отново е несъстоятелно.

Божинов и съпругата му Анна са изненадани от действията и обвиненията на Лилия Стоянова, защото отричат тези думи да са изречени от него, а и наистина има свидетели на срещата.

Ние се ангажираме да проследим развитието на делото и да присъстваме още на първото заседание на 11 септември, за да разберем какво ще кажат страните пред съда.
Ще продължим и опитите да се свържем със Стоянова, за да изясним фактическата обстановка и от нейна гледна точка.

В същото време ще направим обстойна проверка за всички жалби до момента свързани с дейността на училището в РИО-Благоевград, както и резултатите от тях, за да разберем какво се случва и в резултат на какво се стигна до съдебна битка.

Comments

comments