Предстои да се реши окончателната съдба на питбула от Мокрище

27657362_977209732432010_9036149326560512661_n
Снимка: ВОТАН – нов живот за питбула

Питбулът от пазарджишкото село Мокрище е предаден за отговорно пазане на софийската неправителствена организация „Вотан – нов живот за питбула“.

Кучето е било взето в понеделник следобяд от Мокрище и откарано в приют на сдружението. То ще остане там до приключване на досъдебното производство за смъртта на детето и едва след това ще се решава окончателната му съдба. От неправителствената организация са поели ангажименти да направят пълни изследвания на кучето, да не го извеждат на публични места и да не допускат външни хора до него.

Публикуваме пост от фейсбук страницата „Вотан – нов живот за питбула“, без редакторска намеса:

„Зевс (както се казва реално, не Цезар) ни беше предаден за отговорно пазене, не за осиновяване.
Тоест, ние ще го отглеждаме, лекуваме и обучаваме, докато трае делото. След приключването му ще бъде преценено дали да ни бъде прехвърлен изцяло и изобщо каква ще бъде съдбата му (надали няма да е хубава 🙂 )
Това, съответно, върви с някои рестрикции:
– Да не се допускат хора за „свиждане“ при него
– Да не се извежда на публични места
– Да не се разхожда, където и да било, без намордник и разбира се, никога без повод
– Медийните му изяви също ще трябва да почакат 🙂

Относно състоянието на кучето… Утре му предстоят пълни изследвания, но има страхотен живец, дано се окаже здравичък. Единственият му виден и с просто око физически проблем е коремът. Докато траеше карантинният му срок нееднократно се опитвахме да предупредим, че недохранените кучета се захранват постепенно. Малки количества, често. Абсурдно е да им се дава много храна на куп, особено гранули, които ги карат да пият и много вода. Разбираме най-добрите намерения на хората, които го посещаваха да го хранят, но му направиха лоша услуга с това прехранване. Стомахът му е пред пръсване, буквално не може да си стои на краката от тежестта, постоянно опитва да е седнал, защото му пречи и да легне нормално, съсипа се да повръща и да ходи до тоалетна и диша адски тежко. Такива състояния могат да доведат до обръщане на стомаха, при което надали би оцелял, както и до други, по-леки проблеми.
Сега от глад и последвало прехранване, пак трябва да мине на диета.

Иначе е много спокойно куче, опитва да вие, като остане сам, но вероятно до ден-два ще е свикнал. Категорично не показва агресивно поведение спрямо хора, единствено не харесва животни.“

Comments

comments