Почти 1,2 млн. пенсионери у нас с пенсии под 321 лева

пари

Почти 1,2 млн. пенсионери в страната са с размер на пенсиите под актуалния размер на линията на бедност, който е 321 лв. за тази година. Това каза социалният министър Бисер Петков по време на парламентарния контрол днес, цитиран от БНТ.

Правителството чрез т.нар. еднократни допълнителни суми се опитва да подпомага именно тези пенсионери, което става два пъти в годината.

Петков каза още, че мерките, свързани с увеличение на старите пенсии, са свързани с много голям финансов разход, а разходът на бюджета на държавата за обществено осигуряване за пенсии превишава 8,5 млрд. лв.

„Бюджетът на държавата за обществено осигуряване е с голям дефицит и мерките. които бяха предприети, целят да се постигне оптимален баланс между адекватност на пенсионните плащания и финансова стабилност на системата“, каза още министър Петков.

Той отбеляза, че през юли 2018 г. отново ще бъдат преизчислени пенсиите за трудова дейност с по-високата тежест на една година осигурителен стаж.

Министърът допълни, че за 2018 г. тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула е 1,169 на сто, като процентът на нарастване в сравнение с този през 2017 г. е 3,8 на сто.

Comments

comments