Почитаме Свети Панталеймон

640-420-pochitame-sveti-pantelejmon

Православната църква почита на този ден св. Пантелеймон.

Св. Пантелеймон великомъченик от град Никомидия, пострадал през 296 година, през царуването на Максимиан Херкул. Според житието му той бил отначало езичник и носел името Пантолеон (от гръцки – Лъв във всичко), когато се покръстил приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив).

Ученик на знаменития тогава лекар Ефросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове.

Част от мощите му се пазят в светогорския руски манастир Св. Панталеймон.

В народния календар на този ден в различни крайща на България се правят различни обредни действия.

Този църковен празник се нарича още Пантелей пътник. Добавката към името се основава на народното тълкуване на името „Пантелеймон”. То е гръцко име и за първите славяни-християни не е било понятно. Българинът го е свързвал с „път”, откъдето идва и изразът „Пантелей-пътник”. Едно от най-разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на Св. Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или „се събират да пътуват”. Близко до това е вярването, че този ден е щастлив за пътуване: онзи който има да пътува далеко, добре е да тръгне на Св. Пантелей, та да му е леко пътуването.

На днешния ден не бива да се подхваща никаква домашна работа.

На 27 юли се чества и успението на свети Климент Охридски. Този ден църквата ни е определила за почит и на Светите Седмочисленици – Климент, Наум, Ангеларий, Горазд, Сава и двамата солунски братя Кирил и Методий.

За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под хубавото име Седмочисленици.

Имен ден празнуват: Панчо, Панка, Пантелей, Горан, Добри, Добрин, Добрина, Добринка

Comments

comments