От пистите в Банско до Олимпиада в Пьончан

кадева

Една от надеждите на българския биатлон Даниела Кадева ще направи своя първи дебют на XXIII-те зимни олимпийски игри в Пьончан (Южна Корея). За предстоящата надпревара България спечели по 5 квоти при мъжете и дамите в биатлона, сред които попадна и състезателката от Банско. 24-годишната биатлонистка разказва за пътят от ски пистите в Банско до Олимпиадата в Южна Корея.

–         Разкажи ни малко повече за себе си. Кога започна да се занимаваш със спорт и как избра биатлона?

Казвам се Даниела Кадева,на 24 години, от град Банско. Занимавам се със спорт от 9-годишна възраст. Няколко месеца тренирах алпийски ски, но определено не можах да запася интересен към този спорт. По-късно, по предложение на майка ми, се записах в местния клуб по биатлон, за който се състезавам и до момента.

–         Кое е твоето първо състезание и какви са спомените ти от него?

През 2003 година беше първото ми състезание по летен биатлон в град Троян. Помня, че не стрелях много добре, но пък бягах бързо и се класирах на 9 място. След състезанието треньора ме похвали, а аз мислех, че не съм се представила много добре и съм останала последна.

–         Кое е постижението, с което се гордееш най-много?

Първото състезание, за което се сещам, е 17- място на европейската купа в Австрия през миналия сезон. Имам и много други стартове, които съм запомнила с това, че по някакъв начин съм останала доволна от себе си.

–        Имала ли си трудни моменти свързани с биатлона, искала ли си някога да се откажеш и защо си продължила напред?

Трудни момента почти винаги има. Постоянно се сблъскваш с някакви препятствия. Имала съм два доста тежки периода, през които съм мислила да се откажа. Единият беше лятото на 2017-та година. Все пак мисля, че точно след такива моменти, още повече съм осъзнавала, колко много съм дала до сега и че още има много въхру какво да работя.

–         Колко често тренираш и имаш ли свободно време за други занимания?

Лятото тренирам по два, понякога и по три пъти на ден, с един почивен ден в седмицата. През зимата почивните дни често преминават в пътувания заради състезанията. Свободното си време отделям за почивка, четене на книга и общуване с близки и приятели.

–         Предстои ти първо участие на олимпиада. Разкажи ни малко повече за пътя, по който си преминала до участието в Пьончан? Как се подготвяш за него?

Последните две години тренирах отделно от националния отбор, предимно на Белмекен и Банско. В края на ноември 2017 година, преди да започнат състезанията, заминах с Б отбора в Австрия, където се потготвяхме вече на сняг. Освен вътрешните състезания, които бяха проведени през лятото, там направихме още две, от които също се определяше състава за Олимпиадата. Зад себе си имам опит в няколко старта на световна купа. Предстоят Европейско първенство и Европейска купа в Италия, преди заминаването за Корея на 6 февруари.

–         Какви са целите и очакванията ти от предстоящата надпревара?

Очаквам много положителни емоции. Искам да се насладя максимално на преживяването. Сигурна съм, че ще го помня цял живот. Не си възлагам големи очаквания за някакви резултати, тъй като напрежението ще бъде голямо. Все пак това е форум от съвсем различно ниво.

–         Коя е любимата ти дисциплина и в какви дисциплини ще участващ на Олимпиадата?

Любима дисциплина не знам дали имам. Може би ми допада индивидуалното, но харесвам и преследването. На олимпиадата ще участвам на индивидуално и на щафетата.

–         Какво следва след участието на зимните олимпийски игри?

След Олимпиадата в Корея остава последният триместър от световните и европейски купи, за които все още нямам информация къде ще участвам.

–         Твоята рецепта за успех е:

Много труд. Мисля, че който се труди, може д а постигне нещо. Не можеш да стоиш и да чакаш нещо положително, без да полагаш усилия.

 

 

 

Comments

comments