Отговор от Мин. на културата: Съгласуването на инвестиционния проект за Рупите с МК и НИНКН е задължително

 

otgovor Rupite-1

Казусът с Рупите започва да се разяснява с едно писмо, което получихме официално от Министерство на културата.

Още в началото на седмицата, ние, изпратихме писмо до НИНКН и МК, в което поискахме разяснение около въпроса с инвестиционните намерения в Рупите.

Отговорът на Министерството е категоричен по отношение на последващите действия на инвеститора. Теренът е освободен за инвестиционни намерение, но съгласуването през което трябва да премине проекта е задължително и трябва да изцяло съобразено със Закона за културното наследство.

Това доказва и логичността на решението, което вчера взе кметът Бръчков, за спиране на обекта, докато се изясни фактическата ситуация. От тук нататък, всичко зависи от това, кога и как ще преминат съгласувателните процедури, без които няма как да започне строеж на мястото.

Потвърждава се и написаното в двете заповеди, на МК  от декември 2016 година и тази на НИНКН от януари тази година,   че при реализацията на инвестиционни намерения в зоната, проектната документация се съгласува с МК на основание на чл. 83 и по реда на чл.84 от ЗКН.

Всичко това, потвърждава и нашите твърдения  от материалът: Нарушен ли е законът: Строежът на Парапунов в Рупите не е съгласуван с НИНКН?

 

6

 

 

Comments

comments