Органите на реда отказаха помощ на заклещено коте в Благоевград

dfgvdf

Над 430 униформени у нас вече се занимават с инциденти с животни.  В средата на  2015 година се създаде организация за определяне на служители на МВР за работа по престъпления и инциденти с едни от представителите на органичния свят. До края на 2017 година във всяка Областна дирекция на МВР имаше по двама полицаи, които отговаряха на подобни сигнали. От началото на 2018 броят им би трябвало да започва да се увеличава.  Тогава вътрешният министър Валентин Радев заяви: „Винаги, когато някой има нужда от зоополиция, ще има човек, който ще го чуе и няма да попадне на дежурен, който няма да знае за какво става дума“.

В Благоевград обаче, закони не съществуват. В Благоевград, хората стават все по – нечовечни. Тук всеки гледа да мине по най-отъпкания, най-лесния, най-безопасния път. А ако може, изобщо да не минава, ще е перфектно.

Е, попаднахме на случай, в който не е имало кой да чуе един обикновен гражданин, и на дежурен, който не знае за какво става дума, министър Радев.

В редакцията на Blagoevgrad-NEWS бе получено писмо от наш читател, свързано  с инцидент с животно и нехуманно отношение от страна на служители на реда. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

„На 9 април (понеделник) към 22:00 часа случайно след разходка чух коте в далечината. Доближих се до един от най-големите супермаркети в Благоевград и установих, че е заклещено в една от колоните, които държат сградата. Загрижен гражданин също се присъедини към спасяването.  След около час, прекаран в опити да го измъкна по някакъв начин, реших да потърся помощ, защото явно нямаше как да се справим сами.

Позвънихме на 112  в 23:15 часа. Операторът, който ни отговори, се изнерви след като чу, за какво се обаждаме. Той бе убеден, че никой няма да се занимава с нас и със заклещеното коте. След дълго настояване, ни свърза с Пожарна безопасност – Благоевград. А ето и точните думи от тяхна страна: „-Виждате ли котето?,  – Не, не го виждаме.,  –Чувате ли го?,  – Чуваме го., – А откъде е влязло там?Можете ли да му помогнете?Няма как за едно коте да разкарваме екип от четирима души.“ Е, благодаря за помощта, благодаря за законите, благодаря за реда! Ако можехме да го извадим, нямаше изобщо да търсим помощ. В крайна сметка, загриженият гражданин, който пожела да запази анонимност, свърши тяхната работа. Действахме извън закона, разрушихме частна собственост, но извадихме котето.  Безпомощно животно на около 30 дни, изплашено и измръзнало. Един ден по-късно има дом, изкъпано е, нахранено е и е обезпаразитено.  За какво ни е Зоополицята в България? За какво има назначени хора, които не си изпълняват задълженията?“

Това се пита В. Ангелова, това се питаме и ние. Дано следващият път, при подобен сигнал, някой да си свърши работата. Дори да не го приемат като задължение, да бъдат повече човеци.

Закон за защита на животните:

Чл. 7. (1) Забранява се проявата на жестокост към животните.

(2) За жестокост се смятат:

1. всяко действие или бездействие, което причинява продължително или повтарящо се страдание на животното, или трайно увреждане на здравето му или стрес.

 

Comments

comments