Ограничаването на плащането в брой не мина в парламента

пари

Депутатите оставиха плащането в брой да бъде до 10 хил. лв. Предложението на ГЕРБ предвиждаше сумата да бъде намалена до 5 000 лв.
По време на дебатите в зала вносителят на законопроекта Менда Стоянова изтъкна, че кешовите плащания били в основата на нелоялните плащания. „Сега е Видовден колеги, когато гласуваме ще се види кой е „за“ нелоялната конкуренция, защото сивата икономика я захранва и оттам удря малкия и средния бизнес, кой е „за“ парите в кеш в джобовете на бизнесмените“, коментира председателят на бюджетната парламентарна комисия.
Според Таско Ерменков от БСП борбата със сивата икономика не е с ограничаването на плащанията в брой, а с документите, които институциите издават или не издават – касови бележки и фактури. “Борбата със сивата икономика е въпрос на контрол как приходните агенции си вършат работата и следят. Кешът няма да ви помогне”, добави той. Как баба Иванка от село ще си взема 6000 лв. от аренда, като нито има карта, нито посттерминал, запита Александър Сабанов от „Обединените патриоти“.

Comments

comments