Оглушителното мълчание по казуса с разкопките от страна на община Благоевград

1

Тракийско селище, разположено на площ от 120 декара – Скаптопара, или древният Благоевград е застрашено да остане завинаги под асфалта на автомагидтрала „Струма”. Църква, баня, канализация и цял мавзолеен комплекс от III в. след Христа са най-ценните находки, които гражданите на Благоевград ще се опитат да спасят чрез референдум.

Граждански сдружения в Благоевград са твърдо решени, че няма да позволят да се загуби подобно културно наследство и магистралата да мине през него. Инициативен комитет с председател Лазар Андреев е събрал до момента над 700 подписа в защита на находките. Неговите членове са решени да се борят до край за промяна на трасето на автомагистралата, за да не засегне археологическите находки. Според местните хора за античния град, открит сега, се знае от 73 години насам, но въпреки това, необяснима защо, трасето на магистралата е проектирано точно през тях. По тази причина от Инициативния комитет искат да бъде проведен референдум, който да разреши казуса. Предложение за това бе внесено в Общинския съвет в Благоевград на 27 април т.г. и бе подкрепено от 32-ма съветника. Решението трябва да бъде взето на извънредна сесия, която трябва да се проведе до края на тази седмица.

Казусът предизвика сериозни дебати и реакции. Гражданското общество се надигна и се създаде високо напрежение. Министър Николай Нанков взе отношение по казуса, като  отказва да противопоставя обществения интерес и нуждата от магистрала, но не изключва възможността за изместване на трасето.  Сформирана е експертна група, която предстои да вземе решение по казуса с разкритото древно селище при разкопките по трасето на автомагистрала „Струма“ край благоевградското село Покровник. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Благоевград, където връчи наградите за отборно класиране в автомобилно състезание.

 

Участие  в дебата взеха редица общественици и политици, но странно в случая е, че все още не сме чули становището на кмета на Благоевград Атанас Камбитов.  Нито на сайта на общината, нито на страницата на кмета в социалната мрежа има публикация и позиция, относно разкопките. По информация на наши източници, през изминалата седмица той е бил на работно посещение във Франция, заедно с председателя на ОбС – Радослав Тасков и зам. кметът Христина Шопова. Повода за визитата е предстоящия фестивал Франкофоли. Този факт, обаче не оправдава липсата на отношение по въпроса с културно-историческото наследство, което е застрашено от строителството на АМ „Струма“.

Докато се опитваме, да се грижим за културния живот и събития в града е добре да помислим,  че тези разкопки са част от историята и културата ни. Неприемливо е за нас, да нямаме позиция от градоначалника за нещо, което се оказа в дневния ред и на министри от кабинета, и на хората в Благоевград.

Очакваме и позицията на Радослав Тасков, който по закон, в този случай трябва да свика извънредно заседание, което да се проведе в 7-дневен срок от внасяне на искането, тоест този петък. От телефонен разговор с него разбираме, че предстои да се запознае с решението, след което да обяви решението си за свикване на сесия.

Оглушителното мълчание със сигурност няма да е от полза на управата на града, защото така рискува да предизвика недоволство сред хората, които ежедневно следят темата и търсят начин проблемът да бъде решен.

Comments

comments