Общинският съветник Злата Ризова избухна във Фейсбук: Рубин пак работи!!! А Кмета???

zlata

Гневен пост в социална мрежа Фейсбук написа днес общинския съветник в ОбС – Благоевград Злата Ризова.
Разочарование и огорчение от празни обещания се долавят в думите на Ризова, а поводът е вече назрелия и обсъждан от месеци проблем с гъстия и задушлив дим, който бълва ежедневно коминът на Рубин 08.

„Рубин пак работи!!! А Кмета???
Да припомня свършеното от Камбитов до тук:
– Инициирани срещи със специалисти – 0
– Сигнали до компетентни институции, целящи алармирането им за проблема на Благоевград – 0
– Срещи със собственика за разрешаване на проблема – 0
– Сигнали до компетентни органи за търсене отговорност за действия и бездействия на други такива – 0
Една НУЛА, дори и обута с PRADA си остава НУЛА!!!“ – това написа на стената си Злата Ризова, която е върл защитник на най-елементарното право на благоевградчани – да дишат чист въздух, и която многократно и последователно работи по въпроса с липсата на такъв.

Припомняме ви, че както Благоевград Нюз писа, гъст и задушлив дим от месеци трови въздуха над Благоевград. Коминът на БИО ТЕЦ Рубин продължава да изпуска задушлив дим. От комина на съоръжението за производството на електрическа енергия от горене на слънчогледови люспи, денонощно се изпуска гъст черен пушек, който затруднява дишането.

Това е системно, вече години наред предприятието обгазява града. Собствениците многократно са санкционирани, но въпреки това до затваряне на ТЕЦ-а не се е стигнало. Според запознати собствениците се ползват с протекции , а освен това преди всяка проверка от РИОСВ биват надлежно предупреждавани, за да вземат своевременни мерки.

Справки в РИОСВ показват, че периодично има налагани глоби на собствениците, но това не ги спира. Общинските съветници в Благоевград вече няколко пъти поставят въпроса на сесиите си, а на последната Злата Ризова го направи и с официално питане до кмета на града Камбитов.

Вероятно провикирана от безразличието на институциите, в това число и на община Благоевград, местната парламентаристка е внесла официално няколко въпроса, за които ще настоява да намери отговор. Цялата общественост е засегната от проблема и гражданите се надяват, този път някой да направи нещо, за да дишаме по-чист въздух.

Ризова е известна с настоятелност и остър език и се надяваме, че това ще наложи да получим всички отговорите на така важните въпроси поставени от нея, още на следващата редовна сесия на ОбС-Благоевград.

Публикуваме без редакторска намеса, написаното от нея до кмета Камбитов.
„Относно: Системно замърсяване на въздуха от Био ТЕЦ Рубин 08
Уважаеми Г-н Тасков,
Съгласно чл. 109 и 110 от „Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация“, чрез Вас задавам това питане до кмета на общината д-р Атанас Камбитов, като бих желала да получа писмен и устен отговор.
Г-н Камбитов,
Провокирана от последната сесия на Общинския съвет, както и от зачестилите сигнали на граждани относно системното замърсяване на въздуха от Био ТЕЦ Рубин 08 отправям към Вас следните въпроси:
1. Какви мерки е предприела до момента Община Благоевград за решаването на проблема?
2. Контролиран замърсител ли е „Рубин 08“ и от кого?
3. Какъв е резултатът от извършената проверка на 04.09.2017 г.?
4. Монтирало ли е дружеството допълнително съоръжения за очистване на прахо-газовата емисия в срока и съгласно указанията на РИОСВ?
5. По какъв начин предвиждате да решите проблема с гореописания замърсител? Предвиждате ли провеждане на активни диалози с институции и експерти?
Община Благоевград има задължение да поддържа качеството на въздуха в определени граници. И това задължение произтича пряко от закон. И тъй като той е задължение за резултат, а този резултат не е постигнат, се опасявам, че е въпрос на време да бъдат заведени искове срещу община Благоевград за мръсния въздух.“

Zlati

Comments

comments